Doorgaan naar artikel

Oostenrijk: EU-steun glastuinbouw vóór winterteelt

Foto: Misset

Foto: Misset

De Oostenrijkse regering zal een miljoenenpakket steun soepel invoeren met uitkering voor 15 september.

Dat blijkt uit het pakket dat is bekend gemaakt door het Landwirtschafskammer Wien, een producentenvertegenwoordiging. Het gaat om Europese steungelden met € 9 miljoen voor de glastuinbouwbedrijven in teelt en opkweek. Dat geld komt bovenop en steunpakket van € 110 miljoen voor de hele Oostenrijkse landbouw van de federale regering, als middel tegen prijsstijgingen in de landbouw. Dat wordt het aanbodszekerheidspakket genoemd. Nederland lijkt tot dusverre niet van plan die steun in te zetten voor glastuinbouw.

Oostenrijkse telers kunnen met deze steun de groentenproductie veilig stellen in de winter, stelt de Landwirtschafskammer Wien. Maar er is meer nodig, stelt de organisatie. Een deel van de glastuinbouw in de omgeving van Wenen is ook aangesloten op warmtenetten. De koepel riep de warmteleveranciers op om de glastuinbouwbedrijven gematigde tarieven door te rekenen. De steun voor 750 glastuinbouwbedrijven is niet voldoende om de energieprijsstijging helemaal op te vangen.

Simpele uitvoering

De berekening van het bedrag is gunstig voor kleinere bedrijven en is gebaseerd op de areaalopgave. De uitkering gebeurt zo soepel mogelijk voor september. Als de oppervlakte van een bedrijf meer dan 5 hectare bedraagt, is het steunbedrag voor elke hectare boven de grens van 5 hectare verlaagd tot 75% per hectare. Bedrijven moeten de steun aanvragen voor 15 juli 2022.

Beheer
WP Admin