Ook Kom in de Kas afgeblazen door coronavirus

12-03-2020 | |
Kom in de Kas door coronavirus afgelast. Foto: Peter Visser
Kom in de Kas door coronavirus afgelast. Foto: Peter Visser

Het evenement Kom in de Kas gaat dit jaar niet door. Reden voor het afstel is de landelijke situatie met het coronavirus.

“Het is een besluit uit voorzorg”, schrijft het bestuur van Kom in de Kas. Er worden steeds meer maatregelen opgelegd om verspreiding van het coronavirus in te dammen. En de open dag voor de glastuinbouw is die maatregelen maar vast voor.

‘Gezondheid en geluk van mensen’

Kom in de Kas 2020 had 109 deelnemende bedrijven en honderden vrijwilligers klaar staan om het evenement in goede banen te leiden. Naar verwachting zouden op 4 en 5 april ruim 200.000 bezoekers de kassen bezoeken. “Mensen die kennis willen maken met onze prachtige sector die met haar groenten, bloemen en planten wil bijdragen aan gezondheid en geluk van mensen. Die gezondheid telt dan ook voor ons veel zwaarder dan sectorpromotie en een gezellig evenement. Als bestuur vinden we het jammer dat we het besluit nu moeten nemen”, aldus Kom in de Kas.

‘Eigen bedrijf draaiend houden’

Langer wachten in de hoop dat het coronavirus uitdooft, zou geen recht doen aan de onzekerheid voor direct betrokkenen, aldus het bestuur van Kom in de Kas. “Daarbij hebben de ondernemers sowieso al maatregelen te nemen vanwege de corona-dreiging om de gezondheid van medewerkers te beschermen en het eigen bedrijf draaiend te houden.”

Plantenkweker Schreurs uit Sevenum was donderdag 12 maart nog niet op de hoogte van het uitstel van het publieksbezoek. Het bedrijf laat weten de laatste dagen met coördinatoren van de LLTB in contact te zijn gebleven over een mogelijke afgelasting. Er is bewust gekozen een besluit af te wachten van de landelijke commissie, gebaseerd op adviezen van de overheid en het RIVM. “We hebben de voorbereiding gewoon doorgezet. Als het tijdig tot een besluit komt, is de schade van zo’n besluit minder groot. Dan kun je nog zaken omzetten”, laat het bedrijf weten. Het gaat dan om bijvoorbeeld huur van voorzieningen voor die dag.

Al aangescherpt

Op de website van Kom in de Kas stonden al geen bedrijven uit Brabant en ook geen bedrijven uit het tuinbouwgebied rond Zaltbommel. In deze regio’s waren corona-eisen al aangescherpt. In de regio Westland zouden wel 11 tuinbouwbedrijven meedoen, maar geen tomatenbedrijven door ziektedruk.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer