Onzichtbare tuinbouwvoorman

08-06-2011 | |
Bijman-Kroon
Bernadette Bijman-Kroon chrysantenkweker
Onzichtbare tuinbouwvoorman

In nood leert men zijn vrienden kennen. Dat is een bekend gezegde.

Maar is er ook zo’n spreekwoord over echte leiders die opstaan bij zware tegenslag? Want over echte tegenslag, daar weten de groentetelers op dit moment alles van. Waren het eerst alleen de komkommers, nu moeten alle Nederlandse groenten er aan geloven. Rusland heeft weer een stok gevonden om mee te slaan. Ook in de bloemen hebben ze soms dergelijke streken uit gehaald. Liefst vlak voor een belangrijke feestdag gooiden ze toen de grenzen dicht voor rozen uit Nederland, vanwege één of ander insect. Helemaal belachelijk, want dat beestje was reeds overvloedig aanwezig in hun eigen gewassen. Maar dan sta je als teler alleen machteloos. Dan moet je kunnen vertrouwen en bouwen op die mensen die jouw belangen behartigen.

Staatssecretaris Bleker denkt miljoenen te kunnen krijgen van Brussel. Dat klinkt leuk, maar als ik hoor dat er daarmee alleen extra zekerheden gegeven worden aan de banken om de rente en aflossingen op te schorten, dan is dat een magere sigaar uit eigen doos.

Gelukkig hebben we Nico van Ruiten die iedere dag op TV vertelt dat Nederlandse groentes veilig zijn en dat de schade binnen de sector enorm groot is. Ook voormannen van telersverenigingen zijn duidelijk en betrokken. Maar wie ik mis, is onze ‘echte’ tuinbouwvoorman, het zogenaamde boegbeeld van de tuinbouw, Loek Hermans. Ja, gisteren zag ik hem opgetogen de Eerste Kamer binnengaan. Zou hij zich wel realiseren wat een klappen er vallen in de tuinbouwwereld? Nee, het is wel duidelijk wie onze voorman is. Nico van Ruiten is alleen zelf te bescheiden om dat hard te roepen.

Meer over


Beheer