Doorgaan naar artikel

‘Ontbreken Europese afspraken niet te verklaren’

Foto: Marcel van Hoorn premium

Foto: Marcel van Hoorn

Waarom lukt het in Europa niet om collectieve afspraken te maken over gewasbescherming en arbeid?

Vakantie, een mooie tijd om tot rust te komen en om eens na te denken. Bijvoorbeeld over de initiatieven en afspraken gericht op een Europa met zo min mogelijk economische barrières. Ik vraag me af waarom het wel lukt over allerlei – soms onbenullige – zaken waterdichte collectieve afspraken te maken, maar niet over gewasbescherming en arbeid.

Het klimaat en de groeiomstandigheden zijn in Zuid-Europa anders dan in Nederland, maar het lijkt me dat die in België of Duitsland niet erg afwijken. Dan is het vreemd dat die collega’s andere middelen mogen inzetten dan wij en nog vreemder is dat daar niets aan verandert. Maar die onlogische regelgeving leidt wel tot scheve concurrentieverhoudingen.

Uiteenlopende arbeidskosten

De uiteenlopende kosten voor arbeid vallen eveneens in de categorie ’onlogisch’. In Duitsland wordt geklaagd over steeds duurder personeel, maar ze zullen daar nog een flinke stap omhoog moeten maken om in de buurt van het Nederlandse kostenniveau te komen. Voor België geldt hetzelfde, daar zijn arbeidskosten amper een onderwerp.

Een andere, niet vreemde kostenpost is de toeristenbelasting die we moeten afdragen voor ons tijdelijk personeel. Die bedraagt € 1,10 per persoon per dag; ik krijg mijn mensen dat niet uitgelegd. “We zijn hier om te werken, niet om de toerist uit te hangen”, geven ze me terug.

‘We komen hier niet om de toerist uit te hangen’

Ik wil benadrukken dat de gemeente Helvoirt alle medewerking heeft verleend bij de realisatie van de faciliteiten voor de personeelshuisvesting op ons bedrijf. Maar de noodzaak voor die verplichte toeristenbelasting is ook mij niet duidelijk. Een argument van de gemeente is dat het personeel gebruikmaakt van algemene nutsvoorzieningen, maar daar betalen we als bedrijf al voor.

Goede recreatiefaciliteiten aanbieden

Ik vind zo’n gemeenschappelijke huisvesting wel super, want je houdt controle over wat de mensen buiten de werktijden doen en je kunt goede recreatiefaciliteiten aanbieden voor als er eens wat minder werk is. Alle partijen doen daar hun voordeel mee.

We hebben een zaal met poolbiljart en dergelijke en daarnaast een voetbalveld. Daar wordt erg veel gebruik van gemaakt. Het draagt eraan bij dat men het prettig vinden bij ons te werken. Ook dat aspect wordt steeds belangrijker.

Delen

Walter Gubbels
Walter Gubbels

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin