Doorgaan naar artikel

‘Ons volgende project is gericht op automatisering’

Frysk Witlof in Sexbierum trekt jaarlijks 250 hectare witlof, plus enkele hectares roodlof, vertelt directeur Dennis Blankendaal.

De wortels komen uit Frankrijk, België, provincie Zeeland, De Noordoostpolder en ook uit Duitsland. “Daar kunnen ze ook wortels telen, maar wel met een iets hogere kostprijs dan van bijvoorbeeld Nederlandse wortels. Je zit immers met de transportkosten.”

Wat hygiëne betreft zet je met ozon de puntjes op de i

Zo’n 80 procent wordt op contract geteeld, de rest is los. Frysk Witlof teelt niet, de focus ligt op de trek. Het wortels sorteren gebeurt dan ook buitenshuis, bij twee bedrijven in de Noordoostpolder. Dat gaat in drie maten, met de middelste maatvoering van 3,25 tot zo’n 5 centimeter als ‘rekmaat’. Dat zijn de wortels voor in de verenkelingsrekken in kunststof Ditom-trekbakken.

Ozonontsmetting optimaal

Zo’n 60% van de wortels wordt op het bedrijf opgeslagen, de rest bij derden. De eigen bewaarcellen zijn uitgerust met ozonontsmetting, net als een deel van de proceswaterputten voor de trek. Het is de bedoeling dit jaar alle putten met ozon uit te rusten. “Wat hygiëne betreft zet je met ozon de puntjes op de i. De teelt, de bakken en de goten, blijven blijft schoner. Het zorgt ervoor dat het allemaal wat beter wordt.”

Brede afzetmarkt

De afzet van Frysk Witlof is, zoals Blankendaal omschrijft, voor een breed Europees publiek: “Tot in Italië leveren we af.” Wekelijks wordt zo’n 5 hectare wortelen opgezet. Die worden getrokken in tien grotere en elf wat kleinere cellen, met steeds twee rijen bakken tot twaalf stuks hoog. De laatste cellen zijn enkele maanden geleden in gebruik genomen, daar wordt nu voor de vierde keer in getrokken.

Megaproject automatisering

In vergelijking met het verleden is er veel veranderd. De belangrijkste wijziging is dat de trek weer op conventionele leest is geschoeid. “De teelt gaat goed, dat deel van het bedrijf is af. We gaan nu aan de slag met de automatisering van werk dat nog hoofdzakelijk handmatig gebeurt. Dat wordt een megaproject, we willen het aan het eind van het jaar aan het draaien hebben. Een onderdeel daarvan is een andere inrichting van de logistiek. De oogst van de kroppen gebeurt in een aparte ruimte, op een afstand van de BRC-goedgekeurde verpakkingsruimte. Het is de bedoeling die – wel als aparte hallen – bij elkaar te brengen, zodat de snij-en verpakkingslijnen in elkaar overlopen.”

Trekvolgorde rassen

De trek gaat nu met het ras Topscore. “Daar zijn we eind december mee begonnen. De afzet verliep in de zomer wat minder vlot, waardoor we op het eind meer wortels overhielden dan begroot.” Vanaf eind februari is het de beurt aan het ras Flexine, daarna volgt in principe Vintor. “Nee, dat is nog niet helemaal zeker. We zaaien ook Ecrine, daar kun je de trek wat vroeger mee starten als met Vintor. Wordt het Ecrine, dan willen we Vintor verkopen.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Dennis Blankendaal

directeur van Frysk Witlof. Ze trekken 250 hectare witlof in Sexbierum.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin