‘Online is slap aftreksel van live bijeenkomst’

15-10-2020 | Laatste update op 03-08 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Niet altijd zijn de dagvoorzitter, de sprekers of het camerateam zo in vorm dat een webinar de kijker 100%  blijft boeien. - Foto: Ton van der Scheer
Niet altijd zijn de dagvoorzitter, de sprekers of het camerateam zo in vorm dat een webinar de kijker 100% blijft boeien. - Foto: Ton van der Scheer

Nu corona een stokje steekt voor de meeste bijeenkomsten, verschraalt het agrarisch kennislandschap.

Tuinders weten al sinds jaar en dag hoe het is om werken en wonen te combineren. De bedrijfswoning is voor nog steeds de meeste tuinders ook de plek waar het hele gezin zijn ding moet doen. Er wordt gekookt en de was gedaan, huiswerk gemaakt, tv gekeken en geluierd op het terras.

Sinds het ritje naar de veiling – om daar het geoogste product in de aanvoerhal neer te zetten – ook tot het verleden behoort, is menig tuinder een regelrechte huismus geworden. Zo nu en dan een keer naar een bijeenkomst of een vakbeurs, is dan een welkom verzetje. Tot corona.

Virtuele veldproef niet ‘je dat’

Toegegeven, het is een van de minder ernstige gevolgen. Maar toch: een virtuele rondleiding langs veldproeven, dat is toch niet ‘je dat’. Een nieuwe spuitmachine van voor tot achter en van boven tot beneden kunnen bekijken en aanraken, dat is wat anders dan naar een filmpje kijken of door een fotoserie klikken. En een webinar met sprekers en een forumdiscussie moeten volgen op Zoom, met de mogelijkheid om ‘in de chat’ vragen te stellen, probeer daar maar eens een uur lang aandachtig bij te blijven.

Verleiding om weg te zappen

Alle mogelijke kennis voor je bedrijf online tot je nemen – u doet het nu ook als u na drie alinea’s nog niet bent afgehaakt – daar hoef je je huis niet voor uit. Het spaart tijd en kilometers. Maar áls je dan thuis zo’n videobijeenkomst volgt, dan is de verleiding om na 20 minuten weg te zappen wel wat groter dan wanneer je er helemaal voor naar een zaaltje in het midden van het land bent gereden.

En wie het tot het einde volhoudt, die kan dan niet eens na afloop met een kop koffie of een biertje samen met een paar collega-telers hoofdschuddend kritisch commentaar leveren op deze of gene spreker. Het wordt een schrale herfst en met een beetje pech ook een lange, koude winter.

Meer over


Beheer