Online handelsmissie China kraakt ook harde noten

03-02 | Laatste update op 08-07 | |
Een van de bekendste Nederlands-Chinese projecten in China met Foodventures en Jaguar. - Foto: Foodventures
Een van de bekendste Nederlands-Chinese projecten in China met Foodventures en Jaguar. - Foto: Foodventures

Een digitale handelsmissie van Zuid-Holland raakt ook aan patenten. Digitaal handelscontacten onderhouden blijkt lastig.

De Online China Week Provincie Zuid-Holland vond plaats in de week voor kerst. In een verslag schrijft de provincie Zuid-Holland over een succesvolle week, maar ook over de geringere impact van digitaal ontmoeten in de coronaperiode. “Het ontbreken van persoonlijk contact, het onderhouden van het netwerk en het leggen van nieuwe contacten maken de samenwerkingsrelatie lastiger, te meer daar het hebben van structurele, langdurige relaties met Chinese partijen van belang is bij het succesvol samenwerken.”

Projecten rond 2019

Zuid-Holland heeft een band opgebouwd met onder meer de provincie Hebei en het eiland Chongming, waar de teelt voor de metropool Shanghai plaatsvindt. Sinds 2019 zijn in Chongming wederzijdse bezoeken afgelegd naar aanleiding van diverse Nederlands-Chinese tuinbouwprojecten. Zo is de Zuid-Holland/Rotterdam Garden gebouwd in 2021, tijdens de China Flower Expo in Chongming. Ook is een geavanceerd experimenteel glastuinbouwproject ontwikkeld door Lankuaikei Agriculture Development (LAD) en Wageningen University (WUR) en heeft LAD zijn Nederlandse dochterbedrijf in Rotterdam geregistreerd.

Dutch-Sino Solar Greenhouse

In een webinar met vertegenwoordigers van de provincie Hebei gaven TomatoWorld en LetsGrow een presentatie over de datagestuurde kas. Ook stond het concept van Dutch-Sino Innovative Solar Greenhouse centraal, het proefcentrum in Hebei met Nederlandse tuinbouwtechniek. Een door WUR ontwikkelde innovatieve muurkas kan een enorme boost geven aan de tuinbouwsector in China, schrijft de provincie. Het biedt een stimulans voor Nederlandse toeleveranciers en technologiebedrijven.

Voedselproducent Bright Foods wil graag banden aanhalen met Nederlandse bedrijven op gebied van overedeling en koeltechniek. Met RijkZwaan worden gesprekken opgestart, blijkt uit het verslag. Bewaarspecialist Van Amerongen gaf uiting aan zorgen hoe er met intellectueel eigendom wordt omgegaan in China. De Chinese gastheer antwoordde dat gekeken moet worden naar betrouwbaarheid van Chinese partners.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer