Onderzoek terugvordering FresQ-miljoenen

01-11-2017 | Laatste update op 14-09 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De curator van FresQ start met onderzoek naar het terugvorderen van te veel betaalde GMO-miljoenen bij oud-leden en bestuurders.

Dat blijkt uit het eind oktober gedeponeerde, tweede faillissementsverslag in de nasleep van het faillisement van FresQ. Curator Henri Bentfort van Valkenburg van DVDW Advocaten heeft een garantstelling gekregen van het ministerie van Veiligheid en Justitie voor dit onderzoek. Daarbij kijkt de curator ook naar onrechtmatig handelen van bestuurders. De garantstelling is een financiële vergoeding voor extra werkzaamheden van de curator.

Bentfort van Valkenburg handelt het faillissement af van FresQ, waarvoor de vorderingen de afgelopen maanden is opgelopen. In totaal proberen eisers circa € 50 miljoen te verhalen bij de telersvereniging.

Mondelinge behandeling

De oud-telersvereniging FresQ gaat zelf verder met een beroepszaak bij het College van Beroep voor bedrijfsleven op een eerdere uitspraak. Op 17 oktober is er daarvoor een mondelinge behandeling geweest bij het college. Telers willen middels de beroepsprocedure zelf de terugvordering proberen te voorkomen of de toekomstige claim te verkleinen.

Beschikking over activa dochters

Recentelijk heeft de curator vereffeningsvoorstellen gekregen voor de dochters van FresQ. De curator moet goedkeuring geven voor uitvoering van die vereffening alvorens de vereffenaars over de activa van de dochters kunnen beschikken. In het rijtje bedrijfsonderdelen staat in het faillissementsverslag onder meer de naam van de oude verkoopdochters. Het is op dit moment onduidelijk of en hoe de vereffenaars over de activa van deze onderdelen willen beschikken.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer