Doorgaan naar artikel

Onderzoek hepatitis in gedroogde tomaat

Britse autoriteiten vermoeden dat een aantal gevallen van hepatitis A in het oosten van Engeland en Londen verband houdt met de consumptie van geïmporteerde zongedroogde tomaten.

Daarbij zijn de onderzoekers gestuit op deels hetzelfde virustype dat ook in Nederland is ontdekt via mogelijk dezelfde besmettingsbron. Dat melden diverse Britse media na uitlatingen van de Britse Food Standards Agency (FSA). Eén van de zieke Britten had in Nederland zongedroogde tomaten gegeten.

De FSA houdt ook andere voedingsmiddelen als mogelijke drager van het virus in het onderzoek betrokken, maar denkt dat het droogproces van tomaten een kwetsbaar moment is voor besmetting.
“Wij kennen deze zaak en zijn hier eind vorig mee bezig geweest. Zowel in Nederland als in het Verenigd Koninkrijk werden toen zieken gemeld met hetzelfde type dat in 2010 ook al bij ons zieken had opgeleverd. Die werden toen ook in relatie gebracht met semi gedroogde tomaten. In 2010 is uitgebreid brononderzoek gedaan maar de bron is niet gevonden. Eind 2011 is wederom brononderzoek uitgevoerd maar ook toen is de bron niet gevonden” aldus een woordvoerder van de NVWA.

Nederland meldde afgelopen jaar wel het hepatitisvirus in dadels. Het Nederlandse RIVM kijkt al langer naar de relatie tussen hepatitis en de consumptie van ingevoerde voedingsmiddelen.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin