Doorgaan naar artikel

‘Ondernemers zijn flexibel, ook tijdens corona’

Pffff, wat een gedoe allemaal. We dachten toch onderhand klaar te zijn met al die coronabeperkingen.

En eigenlijk bén ik er zelf ook een beetje klaar mee. Maar het is wat het is, dus schakelen we maar over op plan B. Of C, of … zeg het maar.

Werkelijk alles wat in het vooruitzicht was aan bijeenkomsten, activiteiten, feestjes en evenementen wordt weer gecanceld. Sinterklaas was behelpen, mijn verjaardagsfeest is inmiddels geannuleerd en de kerst wordt weer anders. Je mag veel niet meer, en moet daarentegen weer een heleboel. Al maanden staat alles op losse schroeven, want het blijft steeds de vraag of de zorg het aankan. Dus moet je iedere keer je plannen weer aanpassen. Je zou er haast depressief van worden.

Landelijke Aardbeiendag

Deze week hebben we ook de knoop doorgehakt om de Landelijke Aardbeiendag in Den Bosch op 5 januari af te gelasten. Het mocht (nu) nog volgens de richtlijnen doorgaan, maar echt verantwoord was het niet meer. Erg jammer natuurlijk, want de voorbereidingen waren al ver gevorderd en we hadden er ook gewoon weer zin in. Het vervolg gaan we nog bezien, misschien ook gedeeltelijk in de zomer. Januari 2023 is al wèl zo vast vastgelegd.

Coronamaatregelen

En wees eerlijk, al dat geannuleer is natuurlijk balen, maar ook wel te overzien. ‘Als we maar gezond blijven’ is het credo. Al begint dat aanpassingsvermogen inmiddels hier en daar wat barstjes te vertonen. Zelfs bij de doorsnee Nederlander, die gewoon zonder zorgen zijn werk uit kan blijven voeren en netjes elke maand salaris ontvangt.

Dat is wel wat anders voor de meeste ondernemers. Die doen niet anders dan aanpassen, steeds weer opnieuw. Omdat regels veranderen, producten niet leverbaar zijn, energieprijzen exploderen, of omdat de coronapandemie dat vraagt. Er is altijd wel iets. Wat dat betreft mogen ondernemers best wat trotser op zichzelf zijn, omdat ze die flexibiliteit bezitten, om telkens te schakelen naar plan B als A niet meer kan. Ook ik schakel over op plan B. We vieren die verjaardag maar eens in de zomer. En met kerst gaan we gourmetten. Hoe erg kan het zijn.

Wat werk betreft gaat er ook wat veranderen: eind dit jaar stop ik met mijn werkzaamheden elders, om thuis verder te gaan. En een beetje voor mezelf, want helemaal missen kan ik de zachtfruitsector nog niet. We komen elkaar vast wel weer ergens tegen, als het allemaal weer kan en mag. Voor nu: blijf gezond, veel succes en hele fijne feestdagen gewenst. Thuis, dat dan weer wel.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Janny Verschure-Trouw

Fruitteler in Raamsdonk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin