Doorgaan naar artikel

Omzetverlies Koppert Cress meer dan € 20 miljoen

Koppert Cress heeft door de coronacrisis dit jaar circa de helft van de omzet verloren.

Toch gelooft de familie Baan dat het bedrijf met een jaaromzet van € 40 miljoen de omzetschade van € 20 miljoen kan opvangen. Daarbij hoopt het bedrijf naarstig op een tweede noodfonds als Tegemoetkoming sierteelt en voedingstuinbouw dit voorjaar. De laatste mkb-steunregeling voor horeca en leveranciers (Tegemoetkoming Vaste Lasten) past namelijk niet bij de omvang van het teeltbedrijf.

Productie onder 25%

In de eerste drie maanden verloor Koppert Cress € 5 miljoen. Dat is nu dus opgelopen tot € 20 miljoen. Kerstmis zou een omzetpiek betekenen. Bij de eerste lockdown ging het bedrijf terug in productie tot 5% van de normale omvang. In juli ging het verrassend snel de goede kant op en kwam de productie uit op 70 tot 80%. De laatste weken hangt het rond de 20-25%, zegt Stijn Baan in een toelichting.

“Het ziet er niet naar uit dat het beter gaat worden. Je kunt zelf uitrekenen dat je op deze manier snel en veel aan het inleveren bent. Je vaste kosten lopen door en voor een bedrijf van deze omvang zijn die niet gering. Om nog maar te zwijgen over de oplopende kosten van leningen en financieringen, weliswaar soms uitgesteld, die in de loop van de komende jaren wel moeten worden afgelost.” Het bedrijf publiceert geen jaarverslagen met financiële kengetallen.

Miljoenensteun

Koppert heeft aan alle steunregelingen meegedaan die de overheid openzet. Zoals NOW voor personeelslasten en het noodfonds (Tegemoetkoming sierteelt en voedingstuinbouw). In de tweede openstelling van de NOW-regeling ontving de teler € 1,2 miljoen. Die regeling is toe aan de derde openstelling. Koppert doet aan alle drie mee.

Voor de eerste openstelling van het noodfonds kan Koppert mogelijk rekenen op € 1 miljoen. Baan: “Het noodfonds wacht nog op goedkeuring omdat de accountant moet bewijzen dat onze producten verkocht worden binnen de foodservice. Tot dit bewijs goedgekeurd is, weten we niet hoeveel wij uit het noodfonds ontvangen. Omdat we in maart en april voor € 3 miljoen product vernietigd hebben, en 75% omzetderving aansluitend, rekenen we op het maximale.”

Verliezen groter

De steun loopt in de miljoenen, maar de verliezen zijn veel groter. Baan: “De vaste kosten lopen gewoon door. Ook hebben we in de eerste lockdown de complete productie moeten vernietigen. We vonden het belangrijk om, wanneer er vraag was, ook te kunnen leveren. Dat betekende dat we voortdurend voorraad hebben geproduceerd om klanten niet te hoeven teleurstellen. Met de beweeglijke markt betekende dit ook dat we weggooien wat over is.”

De laatste steunmaatregel voor vaste lasten ‘Tegemoetkoming Vaste Lasten’ is vorige week verruimd, maar het maximale steunbedrag blijft € 90.000. “Deze steunmaatregel is goed voor kleine bedrijven. Helaas zit er een top aan. Dat bedrag is zeer welkom, maar echt te gering om het probleem voor ons op te lossen.”

Vasthouden aan assortiment

Ondanks de grote problemen in deze crisis houdt Koppert Cress vast aan het assortiment speciaal voor horeca. Baan: “Deze situatie is er een die je overkomt en een die niemand had kunnen bedenken, laat staan kunnen voorzien. Natuurlijk moet je je risico spreiden, maar dat is wat we deden, met ruim 70.000 gebruikers in heel Europa en daarbuiten. Wij vertrouwen dat we kunnen rekenen op de restaurantchefs wanneer de markt weer opengaat. Die hebben het helaas nu zelf ook heel moeilijk.”

Ook pogingen om nieuwe kanalen te ontwikkelen hebben niet voldoende opgeleverd, zegt Baan: “We zijn, net als veel van onze gebruikers, met allerlei ideeën gekomen om meer afzet te genereren. Maar een nieuwe markt of nieuwe gebruikers kun je niet zomaar uit een laatje trekken. Zeker niet in hoeveelheden die ook een verschil maken.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin