Doorgaan naar artikel

Omzet Koppert Cress herstelt sneller dan verwacht

Verpakkingsafdeling van Koppert Cress. - Foto: Peter Roek.

Verpakkingsafdeling van Koppert Cress. - Foto: Peter Roek.

Horecateler Koppert Cress is na het instorten van de horecamarkt door corona weer terug op 80% van de weekomzet.

Het herstel van de omzet gaat daarmee sneller dan verwacht. De groei voltrekt zich volgens het meest optimistische scenario, laat Koppert Cress weten. Afgelopen zondag liet eigenaar Rob Baan op een gezonde voedingssymposium in Melderslo weten dat de omzet was gestegen tot 80%.

Zoon Stijn Baan licht de omzetgroei toe, omdat Rob Baan geniet van een vakantie. “Een hele opluchting. We draaien weer op 80% van de weekomzet voor augustus in vergelijking met 2019. En ja, we zijn heel blij en hadden dit niet voorzien. In een week naar 5% van de omzet en in vijf maanden weer van 5 naar 80%. Uiteraard is alles grillig. We zaaien veel te veel om er zeker van te zijn dat we de klanten niet hoeven teleurstellen. Met als gevolg ook nog veel derving.”

Twee keer tafels bedienen

De horecamarkt is niet overal even goed hersteld, maar er is veel creativiteit bij de horecabedrijven om de omzet op peil te krijgen. Zo worden de tafels per avond twee keer geboekt, waardoor meer omzet mogelijk is, ondanks 1,5 meter maatregelen. Ook heeft het goede zomerweer in augustus de terrasomzet doen stijgen. Veel van de klanten van Koppert hebben het daarmee overleefd. “Ons segment, de hogere horeca in Europa, is creatief, bestaat al lang en heeft de ruimte.” De omzet in de horecakanalen catering, cruiseschepen en luchtvaart heeft het nog wel lastig.

De omzetgroei van Koppert Cress komt uit het eigen afzetkanaal. Koppert heeft geen alternatieve afzet ontwikkeld. “We hebben tientallen alternatieven bekeken en geprobeerd, maar het blijkt dat ons eigen kanaal met onze eigen doelgroep het meest trouw en creatief blijft.”

Doorgaan op ingeslagen weg

Koppert Cress heeft wel areaal afgestoten. In 2021 wil het bedrijf toch weer door op de ingeslagen weg. Een aangekochte kas zal in 2021 echter nog niet in gebruik worden genomen voor de cressenteelt. Er wordt gezocht naar een andere benutting. “We hebben het nog niet nodig voor onze huidige afzet. Toch blijft het onzeker: er is geen pijl op te trekken hoe we er aan het einde van het jaar voorstaan.”

Het herstel van Koppert Cress is mede toe te schrijven aan de crisisregelingen voor de tuinbouw en personeelsregelingen. Uit zowel de NOW-regeling als het steunpakket voor de tuinbouw ontving Koppert Cress miljoenensteun.

Beheer
WP Admin