Doorgaan naar artikel

Octrooibureau geeft patenten op groente ruimer baan

Image

Het verbod op het octrooieren van klassieke veredeling is niet van toepassing op de eindproducten van die veredeling. Zaadbedrijven mogen daarom klassieke veredelde gewassen blijven octrooieren.

Tot die uitspraak kwam eergisteren de Hoge Kamer van Beroep van het Europees Octrooi Bureau in een zaak rond octrooien op broccoli en tomaat. Europese octrooien werden afgegeven aan Plant Bioscience Limited (voor de broccoli met extra glucosinolaten) en aan de staat Israël (voor tomaten met minder vruchtwater). Tegen het octrooieren van planten (en hun vruchten), die zonder genetische modificatie kunnen worden ingekruist in een nieuw ras is veel weerstand.

In Nederland zijn LTO Nederland, Bionext, maar ook de koepel voor veredelaars en plantenkwekers Plantum NL kritisch. Ruim baan voor patentering zou innovatie van rassen door andere veredelaars hinderen. Ook zouden patenthouders zelf eerder op hun lauweren rusten en geen nieuwe rassen ontwikkelen. Ook staatssecretaris Dijksma is in Europa een pleitbezorger van een uitgebreide kwekersvrijstelling, die veredelaars in staat moet stellen om vrijelijk van rassen en genetisch materiaal van concurrenten gebruik te maken bij het zoeken naar nieuwe rassen. Voor deze critici is deze uitspraak een tegenvaller.

Niet nieuw

Voor  het octrooi op de rode paprika van Syngenta, waar Bionext tegen procedeert, betekent deze uitspraak dat het octrooi voorlopig  overeind blijft. De bezwaarprocedure loopt echter gewoon door. Het octrooi kan nog steeds afgewezen worden, bijvoorbeeld als blijkt dat de ontdekking van de witte vlieg resistentie in de wilde paprika niet nieuw meer was.

Om precies die reden werd onlangs nog het octrooi op paarse radijskiemen van Koppert Cress dochter Taste of Nature door de Haagse rechter ongeldig verklaard. Nog voor het octrooi was afgegeven waren de paarse radijskiemen al tentoongesteld. Kiemgroentebedrijf Cresco dat door de octrooihouder was gedaagd voor het verkopen van de geoctrooieerde kiemen, is daarmee in het gelijk gesteld en mag de kiemen weer verkopen.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin