NVWA: twee besmette bedrijven nu ToBRFV-vrij

22-06-2020 | |
Jong blad met ToBRFV-symptonen van het eerste Nederlandse ToBRFV-besmette bedrijf. - Foto: NVWA
Jong blad met ToBRFV-symptonen van het eerste Nederlandse ToBRFV-besmette bedrijf. - Foto: NVWA

De NVWA heeft twee bedrijven in Westland en Midden Delfland nu ToBRFV-vrij verklaard na besmetting in 2019.

Dat volgt uit hercontroles die na besmettingen standaard worden uitgevoerd minimaal drie maanden na de teeltwisseling van het besmette gewas. Nu zijn nog 19 bedrijven officieel bekend als besmet met ToBRFV, dat waren er 21.

Bij de twee schone teeltbedrijven vond de teeltwisseling voor eind 2019 plaats. De uitkomst betekent dat het toezicht en strenge teelteisen zijn opgeheven op deze bedrijven. Ook het bedrijf met een zware verdenking is door de NVWA vrijgegeven.

Nederlandse aanpak

De NVWA verwacht over zes weken van nog zes bedrijven de uitslag te geven of ze na teeltwisseling schoon zijn of niet. De NVWA kan op dit moment niet zeggen of er bedrijven zijn waar bij hercontrole wel opnieuw een besmetting (na teeltwisseling) is geconstateerd. Dat is belangrijk. De uitkomst van de hercontroles zijn maatgevend voor het succes van de Nederlandse aanpak. Nederland koos voor streng begeleide gewasruiming pas aan het eind van de teelt, in plaats van ruiming direct na besmetting.

Lees verder onder de foto

Jong blad met ToBRFV-symptonen van het eerste Nederlandse ToBRFV-besmette bedrijf. - Foto: NVWA

Jong blad met ToBRFV-symptonen van het eerste Nederlandse ToBRFV-besmette bedrijf. – Foto: NVWA

Schoon verklaard

Afgelopen week werd al bekend dat RedStar voor haar Britse kas in Thanet Earth in Kent schoon is verklaard door de nationale plantenziektekundige dienst Defra. Dat kon ook niet verhinderen dat in het Verenigd Koninkrijk dit jaar het aantal uitbraken op andere bedrijven is opgelopen. Officieel is de Duitse uitbraak uit 2018 ook beëindigd na hercontrole in 2019.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer