Doorgaan naar artikel

NOW-steun kleiner teeltbedrijf terug gevorderd

Kleine teeltbedrijven moeten het voorschot terugbetalen. Foto: Herbert Wiggerman

Kleine teeltbedrijven moeten het voorschot terugbetalen. Foto: Herbert Wiggerman

Kleinere telers moeten NOW-steun terugbetalen. Grote bedrijven houden steun. In de handel en de techniek is het wisselend.

Bij teelt, handel en tuinbouwtechniek zijn veel aanvragen gedaan die eerste periode om personeel aan het werk te houden. Dat blijkt uit het register van de eerste openstellingsronde voor NOW-steun voor personeelslasten, die het UWV heeft gepubliceerd. Binnen de tuinbouw is Koppert Cress de grootste ontvanger met € 1.380.000 NOW-steun. In die eerste periode vielen horecaklanten weg van over de hele wereld. Dit bedrijf kreeg wel een voorschot van € 1.720.000 en moet dus terugbetalen.

Andere grote aanvragers

Andere grote aanvragers uit teelt zijn Van Dijck Groenteproducties, die met € 452.682 recht had op een 10% hogere uitkering dan aangevraagd. Ook het grote zachtfruitbedrijf Van Zuilen uit Roggel ontvangt meer dan aangevraagd na afhandeling van de steunaanvraag uit de eerste periode. Veel van deze bessen gaan naar horecaklanten.

Kleinere aanvragen

Daar staat een aantal kleinere aanvragen van fruittelers tegenover dat wordt terug gevorderd. Deze bedrijven hebben minder personeel in dienst en zagen blijkbaar de omzet herstellen door een gunstige supermarktomzet. Ook bij de contractteelt van groente voor de industrie via telersvereniging De Schakel is het voorschot van € 43.000 terug gevorderd. Mogelijk kwamen kleinere teeltbedrijven wel in aanmerking voor TVL-steun voor vaste lasten.

In de verwerking van groente en fruit valt op dat Snijpunt De Lier (onderdeel van Harvest House) een hogere steun ontvangt dan het voorschot van € 72.000. Vereecken fruitverwerking moet het voorschot juist weer terug storten (€ 80.337).

Voor een aantal bedrijven lopen bezwaarprocedures of nader onderzoek. Zo is voor Laarakker groenteverwerking over het voorschot van € 444.582 nog geen besluit bekend.

Internationale kassenbouw en horecaspecialist

Ook bij groentehandel zijn hoge aanvragen definitief toegekend. Voor de horecaspecialist Van Gelder is het voorschot van € 943.858 vrijwel geheel toegekend. Een ander handelsbedrijf, Wilko Fruit, moet juist het voorschot van € 206.000 terugstorten, mogelijk door voldoende omzetherstel in andere kanalen zoals de retail.

In de tuinbouwtechniek zijn de bedragen vrijwel allemaal toegekend. Voor Van der Hoeven kassenbouw en installaties viel de aangevraagde steun van ruim € 940.000 nog hoger uit en dit bedrijf krijgt dus nog een nabetaling. Ook Hortilux heeft recht op een groot deel van de uitgekeerde voorschotten van ruim 3 ton.

In totaal zijn 8 rondes NOW-steun uitgekeerd, waarvan de afhandeling van ronde 2 tot en met 8 dus nog wel ruime tijd in beslag zal nemen.

Beheer
WP Admin