‘Noodfonds coronacrisis farce voor voedingstuinbouw’

02-06-2020 | Laatste update op 19-09 | |
Doorn
Willem Doorn komkommerteler
Foto: Anne van der Woude
Foto: Anne van der Woude

Van de € 600 miljoen in het noodfonds gaat er zegge en schrijve € 40 miljoen naar de voedingstuinbouw.

De tweede teelt zit er weer in. Dit jaar heb ik in twee weken tijd drie keer een kraanvak gewisseld. Dit is me zeer goed bevallen. Het werk krijg ik rond met mijn eigen mensen, zonder dat ik veel uren extra mensen in moet huren. De teelt loopt goed. Het ras Lausanne staat er in, en we hebben mooi weer. Zelfs uitzonderlijk mooi. Het groeit allemaal vanzelf.

Noodfonds een farce voor de voedingstuinbouw

In mijn vorig stukje schreef ik op dat de vergoedingen voor de coronacrisis simpel moesten zijn. Nu, het noodfonds waar de bloemensector optimaal gebruik van kan maken, daar kan de voedingstuinbouw helemaal niet bij. Van die € 600 miljoen gaat zegge en schrijve € 40 miljoen naar de voedingstuinbouw. De regeling is ieder geval voor de voedingstuinbouw een farce. De bloemensector krijgt geen spelregels opgelegd, maar de voedingstuinbouw wel.

De voedingstuinbouw wordt wel genoemd, maar mag zijn eigen boontjes doppen. Of failliet gaan

En een van de grote struikelblokken is dat je 75% van de handel met horecaverwante bedrijven moet doen, zoals exporteurs die voor 75% handel doen met de foodservice. Hier zit de grootste angel, en wij moeten allerlei SBI-codes hebben om gebruik te mogen maken van dit noodfonds.

Die regeling van 75% wordt door LNV niet van tafel gehaald, omdat er anders te veel andere sectoren binnen de voedingstuinbouw gebruik kunnen maken van de regeling tegemoetkoming sierteelt en voedingstuinbouw.

Schouten: ga eens in gesprek met een gedupeerde tuinder

Met andere woorden: de voedingstuinbouw wordt wel genoemd, maar mag zijn eigen boontjes doppen. Of failliet gaan. Ik roep dan ook de politiek en minister Schouten op om toch eens een gesprek aan te gaan met een gedupeerde tuinder. Ik hou mij daarvoor aanbevolen.Beheer