Doorgaan naar artikel

‘Nog niets concreets uit McKinsey-overleg voor telers’

Image

Overleg tussen telersverenigingen over herstelplannen voor de afzet groenten en fruit is nog altijd in een verkennende fase.

Telers hebben daardoor nog geen concrete voorstellen gezien. Dat melden bronnen binnen die verenigingen. Toch willen de betrokken verenigingen gesprekken de komende weken tillen naar meer concrete vormen. Op agenda’s van ledenvergaderingen in mei en juni staat wel degelijk het punt McKinsey, maar onduidelijk is of er dan een besluit wordt gevraagd of dat het opnieuw een bijpraatsessie is. Mocht er toch een doorbraak komen, dan zijn leden heel snel bijeen te brengen, stelt een bestuurder van één van de verenigingen. De meeste telersverenigingen hebben van de telers ruimte gekregen te overleggen en te zoeken naar verbetermogelijkheden. Daar zijn door telers wel voorwaarden aan verbonden, blijkt.

Vorige week zei Rabobankdirecteur Ruud Huirne (food en agri) dat de telersverenigingen nu de verantwoordelijkheid nemen voor een verstandiger verdienmodel. “We zijn nu aangekomen in de fase van het doorrekenen van de modellen om te zien welke het beste is voor het verbeteren van de inkomenspositie van de telers en het behoud van rendement voor de gehele sector.”

Bij die modellen is ook het creëren van een top-coöperatie opgenomen. Ook het model van een Friesland-Campina voor de tuinbouw is de revue gepasseerd. De plannen worden ook getoetst door kartelwaakhond ACM.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin