Doorgaan naar artikel

‘Nog geen paniek vanwege de natte grond’

“We telen 10 hectare ijsbergsla meer dan vorig jaar, omdat we meer vraag hebben gekregen”, stelt Moors op 5 maart tevreden vast.

Hij regelt zijn afzet zelf en die gaat hoofdzakelijk naar drie vaste afnemers. “We werken met weekprogramma’s en weekprijzen.”

Stukje zandgrond

De eerste planten ijsbergsla zijn besteld voor 11 maart. “We zetten ze nog twee of drie dagen buiten om af te harden en dan gaan ze grond in. Er heerst hier nog zeker geen paniek, maar ik hoop wel dat we tegen die tijd een stukje zandgrond tot onze beschikking hebben waar we kunnen beginnen met planten. Momenteel is het nog erg nat en ik zie in de bloemkoolstreek het aantal planten op het erf alleen maar toenemen. Ze kunnen gewoonweg nog niet op het land om het te bewerken en te planten.”

Alle trekkers zijn omgebouwd naar 3 meter spoorbreedte en het frezen gaat in hetzelfde spoor als het planten. “De planten komen beter tot hun recht", aldus Moors. - Foto: Lex Salverda

Alle trekkers zijn omgebouwd naar 3 meter spoorbreedte en het frezen gaat in hetzelfde spoor als het planten. “De planten komen beter tot hun recht”, aldus Moors. – Foto: Lex Salverda

8-rijige plantmachine

Op het beoogde perceel voor de eerste planting staat nog een groenbemester. “Die ploegen we dan onder en vervolgens strooien we 800 kilo magnesamon per hectare. Daarna wordt de grond gefreesd en planten we met onze zelf aangepaste 8-rijige plantmachine op basis van het Basrijs-systeem.” Over de vroegste plantingen gaat dan nog vliesdoek.

Rassenkeuze

Moors start de eerste drie plantingen met het ras Wellkin, dan schakelt hij over op Skindel. Twee tot drie weken later komt daar het ras Eduardo nog bij. “We beginnen met wekelijks te planten, dan tweewekelijks en vanaf half april planten we drie keer per week. Na de langste dag wordt dat nog intensiever en planten we ook meer per planting.”

Vorig jaar reden we met een trekker op brede banden, maar dan zag je dat de binnenste vier rijen waar de trekker niet gereden had net iets beter stonden dan de buitenste vier rijen

Brede bedden

Zijn mechanisatie – trekker, frees, zelfrijdende spuitmachine en plantmachine op rupsbanden – is afgestemd op het 3 meter brede beddensysteem. “We hebben een nieuwe trekker die nu bij een gespecialiseerd bedrijf in Groningen daarop nog wordt aangepast. Vorig jaar reden we met een trekker op brede banden, maar dan zag je dat de binnenste vier rijen waar de trekker niet gereden had net iets beter stonden dan de buitenste vier rijen. Dat is lastig met oogsten en je haalt niet het maximale rendement uit een perceel.”

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
Ton Moors

IJsbergslateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin