Doorgaan naar artikel

Positieve eerste praktijkervaringen autonome robot AgXeed

Onlangs kocht P. v. Osch Groenteproducties de autonome robot AgBot 5,115T2 van AgXeed aan. De eerste ervaringen zijn volgens operator Stan Vievermans positief.

Op verzoek van de organisatoren van de Salat Feldtag in Krefeld op 1 september reed de autonome robot AgBot 5,115T2 van AgXeed met een cultivator daarachter over enkele vooraf met gps ingemeten banen. De robot is onlangs gekocht door P. v. Osch Groenteproducties uit Leunen om ervaring op te doen en om de mogelijkheden van de robot voor inzet op het bedrijf te bekijken.

Langzamere grondbewerkingen

Volgens medewerker Stan Vievermans van P. v. Osch Groenteproducties zijn de eerste ervaringen met de autonome robot positief. Hij is de operator van de robot. “We zetten hem nu vooral in voor de langzamere grondbewerkingen zoals de grond plantklaar leggen. De robot doet 1 tot 1,5 hectare per uur en rijdt continu over een vooraf met gps ingemeten en begrensd perceel. Dat uitmeten mogen alleen daarvoor speciaal gecertificeerde personen uitvoeren en ik ben gecertificeerd. Dat heeft onder andere te maken met de veiligheid.”

Sneller dan een chauffeur

De machine mag zonder toezicht over een vooraf gemarkeerd perceel rijden. De robot stopt ruim vóór obstakels, dat kunnen al hoog opgegroeide meldetakken zijn. De operator krijgt een signaal op zijn mobiele telefoon als de robot stilstaat. De tankinhoud is 340 liter diesel en daar kan de robot zo’n 20 uur op rijden, met een snelheid van 6 kilometer per uur op rechte banen en 5 kilometer bij het draaien. “In principe gaat dat continu zo door en dan werkt de robot sneller dan een chauffeur dat kan. Laatst hebben we 17 hectare bewerkt. Om 17:00 uur is de robot gestart en om 6:00 uur ’s morgens was het karwei geklaard”, aldus Vievermans.

Investering en serviceverlening

De robot vraagt een investering tussen € 265.000 en € 285.000, inclusief een 3-jarig servicepakket. De verkoop en service wordt in Nederland door Rovadi uit het Limburgse Ysselsteyn verzorgd. Zij verzorgen ook de certificering van operators.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin