Doorgaan naar artikel

Nieuwe sensor optimaliseert doorstroming bij bewaarfruit

Foto: Archief Groenten&Fruit

Foto: Archief Groenten&Fruit

Wetenschappers van het Leibniz-Institut für Agrartechnik und Bioökonomie (ATB) in Potsdam hebben een sensorsysteem ontwikkeld voor het meten van de luchtstroom bij bewaring van groenten en fruit.

ATB heeft het sensorsysteem de naam Air Speed Logger (ASL) gegeven. Het systeem bestaat uit 4 pyramidevormige, aan elkaar gekoppelde kunststofkogels van elk 80 millimeter doorsnede. In de ruimte tussen de kogels bevinden zich siliciumdioden. Die meten de luchtsnelheid tussen de kogels. Het bijzondere van het systeem is dat de meting onafhankelijk is van de windrichting en windsnelheden tussen 0 en 1,5 meter per seconde kan meten, aldus een bericht van ATB op de website van Spargel und Erdbeer Profi. De metingen moeten bij een constante temperatuur worden uitgevoerd.

Continue stromingsmetingen

Tot nu toe was het niet mogelijk continue stromingsmetingen in de bewaring uit te voeren, zonder het bewaringsproces te verstoren. Met de nieuwe autonoom werkende Air Speed Logger kan dat wel.

De logger meet naast de windsnelheid ook de luchttemperatuur. Het kogelsysteem komt tussen het product te liggen. Een batterij en datalogger zijn in de kogels geïntegreerd en kunnen tot 28 uur registraties uitvoeren. Het systeem is weinig gevoelig voor mechanische beschadigingen, omdat de 4 kogels de sensorunit omgeven en beschermen.

Aangepaste sensoren

De sensoren meten in kuubkisten in de zeer nabije omgeving van het product. Met de gemeten gegevens is het mogelijk de doorstroming in de bewaring te optimaliseren voor een goede warmteafvoer. De huidige sensor is afgestemd op de grootte van appels. Metingen in bijvoorbeeld witlofwortels of sluitkool vraagt volgens de onderzoekers om aanpassingen.

Delen

Stan Verstegen
Stan Verstegen

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin