Doorgaan naar artikel

Nieuwe rassen bekijken en proeven

Image premium

Diverse veredelingsbedrijven toonden vorige week tijdens open dagen het rassen-assortiment in hun demonstratiekassen.

De Ruiter heeft in het middentrossegment hoge verwachtingen van 1398TH, onder andere voor de belichte teelt. Hij wordt gewaardeerd vanwege de meeldauwresistentie in combinatie met een goede smaak en glanzende dieprode kleur. Het ras is sterk tegen gele kronen. In proeven bleek 1398TH minder zwelscheurtjes te geven bij de eerste twee trossen en op het einde van de teelt. Wel waren tros 1 en 2 soms wat ongelijker, waardoor het advies is om tros 1 pas iets hoger aan te houden. Vanwege de langere plantlengte heeft indraaien de voorkeur boven clippen.

In het middensegment los is DR7197 een nieuwkomer. De Ruiter bespeurt een tendens in de vraag naar iets meer kroonloos geleverde tomaten, waar dit ras geschikt voor is.

De vleestomaat 5014TH is gelanceerd voor de Nederlandse en Amerikaanse markt. In België, waar bij vlees bewust gekozen wordt voor echt geribde types, past deze nieuwkomer minder.

Diversificatie snoeptomaatjes

De Ruiter begint zich inmiddels ook meer in het snoeptomatensegment te bewegen, met onder andere DR1003TC, een smaakvol tomaatje met een onderscheidende smaak van het hoofdras.

DR2571TC is een nieuwe cocktail die sterk is op scheuren. Een ander tomaatje, DR2890TC, heeft als sterk punt dat hij echt heel vast aan de tros zit, waar sommige gangbare rassen makkelijk van de tros vallen. Nico van Vliet: “En het is een teleurstelling voor consumenten als ze de verpakking van zo’n tros openmaken en er vallen direct al drie tomaatjes af.”

DR0607TC is een losse cherrie, met een goed rode kleur, wat bij sommige rassen in het cherriesegment nog wel eens een zwakker punt kant zijn.

Vorig jaar is de gele cherrie SV0948TS geïntroduceerd, waar onder andere vanuit een Belgische veiling interesse voor is. Voorheen waren gele types makkelijk ietsje te waterig, maar nu kunnen ze mee met de rode varianten, zodat de markt te verbreden is met mixverpakkingen.

Kleur benadrukken

DRK 936 is een ‘pink’ pruimtros. De afwijkende kleur blijkt nog heel moeilijk aan te slaan in Nederland. Ook omdat onder het felle kunstlicht in supermarkten het verschil tussen de unieke kleur en standaard rode tomaten wegvalt. Eigenlijk zou met bijvoorbeeld ledjes de afwijkende kleur beter benadrukt moeten worden.

Met de SV7024TS heeft De Ruiter een unieke Coeur de Boeuf, met de oorspronkelijke ossehart-vorm, waar bij de meeste veredelde types juist een omgekeerde uitgezakte peervorm is gecreëerd.

Sterke zetting in zomer

Bij Syngenta is Belido (voorheen T311911) een nieuwe tros cherry van rond de 12 gram die beschikt over een goed pakket resistenties, inclusief meeldauw en Cladosporium. Het smaakvolle en houdbare tomaatje kenmerkt zich door een sterke zetting in de zomer. Uit het smaakmodel van de WUR kwam Belido voor het tweede jaar op rij beter uit de test dan het referentie ras. Volgens proefcoördinator Arthur van Marrewijk zouden er een aantal vruchtjes extra per tros aan te houden zijn, omdat de plant zo sterk is. Uit meerjarige proeven bleek de productie 8% hoger t.o.v. het standaard ras.

De limoenkleurige tros cherry  Lemonade, het type dat de tweede plaats kreeg bij de Fruit Logistica Innovation Award, heeft veel kansen in mix verpakkingen.

Uniform over hele plant

Bij de grove vleestomaten (240 tot 280 gram) is Altadena (voorheen T411114), met zijn heel uniforme zetting en vruchtsortering over de hele plant heen, een nieuwkomer die in korte tijd een fors marktaandeel van 40 procent wist te veroveren. Het arbeidsvriendelijke gewas, dat strak langs het gewastouwtje groeit, is iets opener dan gangbare vleestomatenrassen. Kenmerkend is de goede vroege en totaal-productie.

Segmentatie gaat door

Bij de rode snoeptomaten is Sweetelle nog de onbetwiste marktleider. Het snoeptomatensegment blijft groeien. Rood is daarbij met ongeveer 95 procent veruit nog dominant, maar klanten beginnen vaker naar andere kleuren te vragen. Waarbij oranje het hardste op komt zetten. Die verbreding in kleuren is bij de overige tomatentypes nog niet waar te nemen.

Bij de onderstammen wordt Kardia geïntroduceerd, met een goede groeikracht waar verschillende cultuurrassen een gunstige combinatie mee blijken te vormen. Sinds vorig jaar staat er ongeveer 43 hectare van in de praktijk.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin