Doorgaan naar artikel

Nieuw fysio 17 valse meeldauw spinazie benoemt

Met de benoeming van fysio Pfs:17 is er nu officieel een nieuw fysio van valse meeldauw in spinazie. Qua gevoeligheid verschillen rassen voor het nieuwe fysio.

Het nieuwe fysio van valse meeldauw in spinazie (Peronospora farinosa f. sp. spinaciae = P. effusa) werd voor het eerst gevonden in 2014 in Yuma, Arizona. Het fysio breekt de resistentie van belangrijke spinazierassen, meldt Plantum in een persbericht. Fysio Pfs:17 kan de rassen NIL1-6, Whale, Pigeon en Caladonia aantasten. Meerkat is intermediair resistent. De reactie van Meerkat kan afwijkend zijn in zaailingtoetsen. Hydrus is een resistent ras.

Benoeming isolaat tot fysio

Eerst werd één isolaat (UA1014) onderzocht met een gestandaardiseerde set van differentiële rassen. In de jaren daarna werden meer isolaten gevonden met hetzelfde patroon op de differentiële set, op verschillende locaties. Na een zorgvuldig nader onderzoek naar het belang van deze ontwikkeling voor de spinazieteelt, heeft International Working Group on Peronospora in spinazie (IWGP) nu besloten om isolaat US1602 te benoemen als fysio Pfs:17.

Breed gedragen onderzoek

IWGP onderzoekt voortdurend of er nieuwe fysio’s zijn ontstaan door verdachte isolaten te vergelijken met bestaande fysio’s. IWGP is opgezet vanuit Plantum door bedrijven met handelsbelangen in spinaziezaad (Pop Vriend, Monsanto, Rijk Zwaan, Bayer, Takii, Sakata, Bejo, Enza Zaden, Syngenta en Advanseed) en Naktuinbouw. IWGP wordt ondersteund door onderzoekscentra uit de Verenigde Staten, waaronder de universiteit van Arkansas en de coöperatieve voorlichting van de universiteit van Californië.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin