‘Niet alleen ellende in top 10 over 2019’

24-12-2019 | |
Foto: G&F
Foto: G&F

Het meest gelezen bericht in 2019 ging over een faillissement. Verder won verongelijktheid het net van vreugde.

Nee, niet dat verontrustende ToBRFV-virus kwam bovenaan het lijstje van meest gelezen nieuwsberichten op gfactueel.nl. Maar dat heeft wellicht teltechnische oorzaak. Het tellen van wat in internettaal zo mooi pageviews heet, blijkt namelijk nog niet zo eenduidig te zijn. Verschillende systemen, zoals Chartbeat en Google Analytics, tellen net een beetje anders. En aangezien wij halverwege het jaar van het ene op het andere systeem zijn overgestapt, vermoeden wij een voordeel voor berichten die sinds september op gfactueel zijn gezet.

De winnaar is helaas…

Maar helaas hebben we toch een winnaar bovenaan het lijstje van meest gelezen berichten van 2019 staan. Helaas, want het is vervelend nieuws: Quality Queen failliet. Geen onbekend fenomeen, dat slecht nieuws extra de aandacht trekt. Een faillissement appelleert dan ook nog aan het gevoel van opluchting dat stiekem door het eerste geval van mededogen heen vermengd zit.

Biologisch versus gangbaar

Ook nummer 2 betreft een kop met het woordje ‘niet’ erin: ‘Duurzaamste groente mag niet biologisch heten’. Deze kop boven een interview met Harvest House directeur Jelte van Kammen verhoogt de ‘klikwoede’ naar wij vermoeden door de uitnodiging tot frustratie die ervan uitgaat. Gangbare tuinders kennen vast wel dat gevoel van verongelijktheid als het gaat om alle lof die biologische telers wordt toegezwaaid.

Noodlijdende fruittelers

Verongelijktheid was in 2019 sowieso een drijfveer achter menig agrarisch ondernemer. Dat bleek bij talrijke boerenprotesten. Dat dat ook bij tuinders interesse wekt, blijkt uit nummer 3: Fruittelers nemen geen afstand van blokkade supers. Fruittelers hadden het dit jaar financieel in elk geval net zo zwaar als akkerbouwers en melkveehouders, die de bulk van de boerenprotesteerders vormden. Geen wonder dat juist deze groep tuinders actiever dan alle andere tuinders meedeed met de acties.

Bovenste positieve bericht

Op plaats 4 dan toch een positief bericht. Kubo en Rijk Zwaan winnen op Hortigala. Voor de helft bijna niet eens nieuws te noemen, want Rijk Zwaan wint vaker. Maar Kubo, dat was toch een frisse nieuwe naam bovenaan zo’n beste-ondernemerslijstje.

Topjaar in top 10

Verder in de top 10 dan ook nog het zesde topjaar op rij én dat recordbedrag dat op Prinsjesdag voor de glastuinbouw was weggelegd. Op dat moment zat het nieuws over die enorme verhoging van de belasting op netstroom (ODE) nog verstopt in de begrotingsstukken van Wiebes’ ministerie van EZ.

Stiekem klikken op ToBRFV

En vermoedelijk dus iets te laag op plaats 9: het bovenste ToBRFV-bericht. Terwijl er eerder dit jaar ook fel werd geklikt op alle berichten die Groenten & Fruit daarover heeft geplaatst. Die kliks zitten nu wat verstopt in de statistieke verwarring van twee systemen. Wat ergens ook wel een beetje toepasselijk is. Het ToBRF-virus zat immers tot laat in dit jaar ook verstopt op bedrijven zonder dat de grote groep Nederlandse tomatentelers er echt officieel zekerheid over kreeg.

Wat was de PAWW ook alweer?

Overigens is de gemiddelde leestijd van alle berichten in de top 10 mooi op lengte: geen klik eerste regels lezen en weg weer, nee, het hele bericht is duidelijk gelezen. Het duidelijkst is dat bij de verrassende nummer 8 met de toch vrij saaie kop: PAWW-premie: wat en waarom? Bezoekers lazen dit bericht gemiddeld 4 minuten en 41 seconden.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer