Doorgaan naar artikel

Nederlandse tuinbouw moet in China concurreren

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra tijdens de handelsmissie in 2016 in China. - Foto: Groenten&Fruit

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra tijdens de handelsmissie in 2016 in China. - Foto: Groenten&Fruit

Nederlandse tuinbouwtechniek moet in China concurreren met aanbieders uit andere landen.

De laatste handelsmissie van provincie Zuid-Holland naar Chinese provincies met tuinbouwprojecten heeft geleid tot nieuwe kansen, maar er zijn kapers op de kust. Dat schrijft Commissaris van de Koning Jaap Smit in een verslag van het bezoek met veel tuinbouwbedrijven eind november. Smit leidde de delegatie met Adri Bom-Lemstra. Zij is naast provinciebestuurder ook voorzitter van Greenports Nederland en leidt daarmee de uitvoering van het Tuinbouwakkoord.

Dutch Greenhouse Delta

De delegatie bezocht Beijing, Xiongan, Shijiazhuang, Hengshui en Shanghai. In een district van Shanghai wordt het Jiashan Sino-Dutch Industrial Park gebouwd, een groot glastuinbouwproject van 400 hectare. Het park is een voorbeeld van de agroparken die bij tal van steden in China met steun vanuit de overheid worden ontwikkeld, waarbij samenwerkende Nederlandse bedrijven een rol kunnen spelen, stelt Smit. Bij dat park is Dutch Greenhouse Delta betrokken.

Relaties belangrijk

Nederlandse bedrijven zijn niet de enige kanshebber op investeringsprojecten in China rondom voedselproductie. De potentiële Chinese partners kijken over de grenzen naar Japan, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Duitsland en andere landen. “Voor Nederland is de uitdaging om de goede propositie in de juiste vorm aan te bieden. Relaties zijn daarbij belangrijk en banen de weg om met strategische stakeholders tot resultaat te komen”, aldus Smit.

Contracten

Verschillende contracten zijn gesloten tijdens de missie. In de provincie Hebei ondertekende de Zuid-Hollandse projectontwikkelaar IGMPR een contract voor uitbreiding van een tuinbouwpark in Gaobeidian.

Het Zuid-Hollandse provinciale bureau Innovation Quarters tekende een overeenkomst met de Shandong DaZong group. Zij gaan hun kantoor in Nederland uitbreiden. Ook is met tuinbouwbedrijven CAU Futong en YiDa een contract getekend. Beide willen een kantoor opzetten in Zuid-Holland en samenwerken met Tomato World.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin