Doorgaan naar artikel

Nederland helpt Peking bij voedselvoorziening

Vorige week tekende WUR een overeenkomst met de Chinese stad Peking. Hiermee kunnen WUR en de Hollandse agribusiness een stevige voet aan de grond krijgen in China. Aalt Dijkhuizen legt uit wat het contract inhoud voor de Nederlandse land- en tuinbouw.

Peking wil de voedselproductie vergroten om de 20 miljoen inwoners te kunnen blijven voeden. De vraag naar groente, fruit, zuivel en vlees neemt toe omdat de welvaart in China toeneemt. Wageningen UR tekende vorige week een overeenkomst om de stad te helpen. Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de raad van bestuur tekende het contract, samen met Loek Hermans voorzitter van Greenport Holland.

Wat houdt de overeenkomst in?
”We gaan Peking helpen de voedselproductie in de regio omhoog te brengen zodat de Chinese bevolking meer zelfvoorzienend kan zijn. De voedselproductie moet stijgen van 9 naar 30 procent. De koopkracht van de Chinezen neemt immers toe. Burgemeester Guo Jinlong heeft zich persoonlijk bemoeid met de overeenkomst. Hij was in september in Nederland en toen onder de indruk van onze hoge productiecijfers. We gaan eerst aan de slag om glastuinbouw te ontwikkelen. Daarna volgt een project voor de zuivel- en vleesproductie.”

Hoe gaat de WUR Beijing helpen?
”Als de Chinezen eenmaal een handtekening hebben gezet dan willen ze ook zo snel mogelijk resultaat. Voor de zomer willen we daarom het eerste project dat gericht is op de ontwikkeling van de glastuinbouw in de regio op papier gereed hebben. Ik verwacht dat in het vroege najaar het eerste pilotproject van start kan gaan. Na de zomer gaan we aan de slag met het opzetten van de zuivel- en vleesproductie in het gebied. Snelheid is dus geboden. Als ze zien dat onze aanpak ook daar werkt, zijn we spekkoper.”

Profiteert de Nederlandse agrisector van het project?
”We zijn bezig een consortium samen te stellen met kenniscentra en bedrijven die hierin willen investeren. Het is zo’n grootschalig en prestigieus project dat het een goede gelegenheid is voor bedrijven om voet aan de grond te krijgen in China. Naast het brengen van technologie, zullen de mensen die gaan werken in tuinbouwbedrijven en ondernemingen getraind moeten worden. Vergeet niet dat honderden hectaren moeten worden ontwikkeld voor de productie van groente, fruit, zuivel en vlees. Ik verwacht dat het project een flinke boost kan geven aan de positie van Nederland in China. Uit een eerste peiling, merk ik dat er veel interesse is bij het bedrijfsleven en overige kenniscentra.”

Bron: Boerderij Vandaag – Auteur: Esther de Snoo

Share this

Afbeelding
Esther de Snoo

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin