Nationale standaard GMO-etikettering in VS

02-08-2016 | Laatste update op 13-09 | |
President Barack Obama - Foto: AFP
President Barack Obama - Foto: AFP

Het Amerikaanse ministerie van landbouw ontwikkelt een nationale standaard voor de etikettering van producten met genetisch gemodificeerde ingrediënten. President Barack Obama heeft hiertoe een wet ondertekend.

De wet betekent dat Amerikaanse Staten niet zelfstandig wetgeving mogen aannemen over verplichte etikettering.

De wet wordt ondersteund door zowel de Democraten als Republikeinen. De grote voedingsconcerns en boerenlobby, verenigd in de ‘Coalition for Safe Affordable Food’, zijn overwegend opgelucht. De coalitie bestaat onder meer uit Monsanto, de grootste ontwikkelaar van transgene gewassen, General Mills, PepsiCo, het American Farm Bureau en organisaties die telers van graan, soja en suiker vertegenwoordigen.

‘Verkeerde suggestie’

De coalitie is bang dat ‘labelling’ van producten met bijvoorbeeld transgene soja of mais de volgens hen onterechte suggestie wekt dat de producten onveilig zijn. Als er dan toch labels komen, dan liever geen wirwar van verschillende systemen. Vermont stelde per 1 juli verplichte etikettering in. Vergelijkbare wetgeving is aangenomen in Maine en Connecticut, maar nog niet ingegaan.

Het Amerikaanse landbouwministerie gaat nu de tekst voor een vrijwillig etiket plus het logo ontwikkelen. Het ministerie krijgt daarvoor 2 jaar de tijd. Bedrijven kunnen aan een vrijwillig etiket voldoen door een QR-code te plaatsen waarmee consumenten met hun smartphone kunnen zien of een product wel of geen genetisch gemodificeerde ingrediënten bevat.

Cees Bron
Jan Cees Bron redacteur ondernemen


Beheer