Doorgaan naar artikel

‘Nadenken over onze opstelling tegenover de Russen’

De verhoudingen in de wereldhandel zullen compleet veranderen. We moeten daarom nadenken over onze opstelling tegenover de Russen, zegt Kees Kranenburg.

Sinds enkele maanden bezoek ik weer een bedrijf in Rusland. Voor sommigen is het nog steeds de vraag of hier Russische of Oekraïense tomaten geteeld worden, want dit bedrijf is gebouwd op de Krim. Het splinternieuwe vliegveld in Simferopol is alleen te bereiken via Moskou en Sint- Petersburg. Europese vliegmaatschappijen vliegen niet op dit gebied. Toen ik er de eerste keer kwam, bleek mijn telefoon niet meer te werken. Kennelijk verlenen de Europese telefoonproviders geen service in dit gedeelte van de wereld. In mijn geval KPN. Ook ’s avonds kon ik niet naar uitzending gemist kijken op de NPO.

Blij met komst van Russen

Het aantal inwoners van de stad Simferopol is in 5 jaar tijd gegroeid van 500.000 naar 2 miljoen. Het zijn Russen die op de investeringen in het gebied afkomen. Mijn vertaalster, een Oekraïense, vertelde mij dat men blij is met de komst van de Russen. De infrastructuur wordt vernieuwd en de economie leeft weer op.

Vermenigvuldiging handel China en Japan

Terwijl wij in de EU druk zijn met miljarden te investeren in het milieu, de brexit en de immigrantenstroom, is men in Rusland en Noorwegen wat realistischer bezig. In de Noordelijke IJszee begint het ijs te smelten. Niemand kan tegenhouden, ook Frans Timmermans niet, dat deze zee binnen enkele jaren het hele jaar door bevaarbaar zal zijn. Plotseling ligt Shanghaj twee weken varen dichter bij Rotterdam. De handel met China en Japan zal zich vermenigvuldigen.

Misschien moeten we nog eens nadenken over onze opstelling tegenover de Russen

In Noorwegen is men al bezig met de plannen voor een enorme containerhaven. Moermansk zal een begrip worden in het vervoer over zee. De nieuwe Zijderoute, zoals de zeestraat genoemd wordt, zal de verhoudingen in de wereldhandel compleet veranderen. Misschien moeten we nog eens nadenken over onze opstelling tegenover de Russen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Kees Kranenburg

is consultant Delphy. Bezoekt bedrijven in Kazachstan.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin