Doorgaan naar artikel

Na boeren zijn glastuinders aan de beurt

Half februari kwam de impactanalyse van Wageningen Economic Research over de gevolgen van de exploderende energieheffingen in 2025. Wat we al wisten, staat nu op papier. ​

De kosten van de energieheffingen stijgen van € 95 miljoen in 2019 naar € 840 miljoen in 2030. Uitgaande van 10.000 hectare glas is dit een kostenverhoging van € 75.000 per hectare. Ik denk dat er, als er niets verandert aan deze belastingverhoging, erg veel tuindersketels op Marktplaats terechtkomen.

Het kabinet schrok van deze uitkomsten.  Wederom een teken dat ze zich absoluut niet bekommeren om de glastuinbouw. En dat ze Groenten&Fruit niet lezen, anders hadden ze een jaar geleden al in mijn column kunnen vernemen wat de gevolgen zijn van dit beleid. Dan hadden ze, samen met Glastuinbouw Nederland, meer tijd gehad om deze zoveelste misser te kunnen repareren. En zo hobbelt dit kabinet maar verder, de ene blunder volgt de andere op.

Naar de stembussen

Maar goed, nu ligt er een kans om deze regering een stevig pak op de broek te geven. Immers, over een paar dagen kunnen we weer naar de stembus. Weliswaar voor de Provinciale Staten, maar die kiezen daarna de Eerste Kamer. En met een meerderheid voor de oppositie kunnen ze daar veel beleid uit de Tweede Kamer blokkeren. Misschien niet helemaal de taak van onze senatoren, maar wel een instrument om wetvoorstellen die hele beroepsgroepen de nek omdraaien af te serveren.

Als politici op bezoek komen steken ze vele veren in je kont, maar als het op beleid aankomt laten ze je in de kou staan

Want dat is wat er nu gebeurt: na de boeren lijken de glastuinders aan de beurt. Als politici bij de glastuinbouw op bezoek komen steken ze vele veren in je kont, maar als het op beleid aankomt laten ze je letterlijk in de kou staan. Hoog tijd dat daar verandering in komt.

Het is de hoogste tijd voor een beetje meer boerenverstand in de landelijke politiek.

Lees meer over de verkiezingen en de tuinbouw: Ruim baan voor de plattelandsstem

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Afbeelding
Bert Doelman

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin