Doorgaan naar artikel

‘Na Beguine wat sneller met Topscore’

“Alles nog gezond, gelukkig wel”, reageert Dennis Blankendaal van witlofbedrijf Frysk Witlof.

Corona of ander tegenslag is niet de reden waarom het bedrijf momenteel op 60 tot 70% van de maximale productiecapaciteit draait. “Dat is standaard in de zomer, in de wetenschap dat de prijsvorming dan flink onder druk kan komen te staan. Dit jaar is de prijs in de loop van juni onderuit gegaan, het is daarmee langer goed geweest dan verwacht.” Ter verklaring wijst hij op het aanbod groenten: “Alles groeit en bloeit goed.”

Droogte en hitte

Frysk Witlof trekt nu het ras Flexine. “We hebben enkele mindere partijen gehad vanwege kop-phytophthora. Dat kostte natuurlijk productie. We trekken nu mooie partijen, met wortels die we eventueel ook wat langer kunnen bewaren. We proberen de productie een beetje te rekken. De wortelvoorraad is niets te ruim en op de velden gaat het stroef, door de droogte. De hitte in deze week doet er ook geen goed aan.”

Eerder Topscore

Het vroegste ras is Beguine, Frysk Witlof teelt de wortels op 14 hectare in Wallonië. “Een deel staat aardig goed, de rest is afwachten. Het verschilt per perceel, en er zijn geen mogelijkheden om te beregenen. Ik denk dat we met de eerste Beguine nog wel kunnen aansluiten op de trek met Vintor, maar ik denk dat we na Beguine wel eerder naar het daarop volgende ras Topscore moeten overschakelen dan we zouden willen.”

Meer gezaaid

Het ras Topscore staat in Zeeland en in Flevoland, in Wallonië en bij telers in Frankrijk. In Frankrijk is van vochttekort geen sprake, weet Blankendaal. Beregenen is daar geen probleem. Dat geldt ook voor de teelt in Zeeland, hier staat een flinke oppervlakte Flexine. Het ras Vintor staat in Flevoland. Blankendaal: “Met de kennis van nu had ik liever wat meer gezaaid willen hebben.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Dennis Blankendaal

directeur van Frysk Witlof. Ze trekken 250 hectare witlof in Sexbierum.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin