Doorgaan naar artikel

Monsanto wijst bod Bayer af

Monsanto heeft een bod van 62 miljard dollar van Bayer afgewezen. Het bod is volgens de Amerikaanse producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen ‘financieel onvoldoende’, maar de onderneming staat wel open voor ‘constructieve gesprekken’.

Bayer biedt 122 dollar per aandeel en dat is een premie van 37% op de laatste koers voor de besprekingen.

De afwijzing komt niet als een verrassing. Monsanto wilde zelf op oorlogspad en is plotseling van jager tot prooi geworden. Het is bovendien zeldzaam dat een bedrijf onmiddellijk instemt met een bod. Het is een spel waarbij de één de prijs probeert te drukken en de ander deze probeert op te voeren, beide opererend vanuit het belang van haar aandeelhouders.

‘Bod niet voldoende onderbouwd’

Topman Hugh Grant zegt dat het bod van Bayer niet voldoende wordt onderbouwd. Zo is niet bekend hoe Bayer de overname precies wil financieren. Ook is de Schot bang voor mogelijke mededingingsrisico’s. Dat laatste is wel ironisch, want eerder wees de marktleider in gewasbescherming Syngenta een bod van Monsanto af met dezelfde reden.

Sterke positie transgene gewassen

Monsanto is wereldmarktleider met zaden en beroemd vanwege haar sterke positie met transgene gewassen. In de gewasbescherming is het bedrijf vooral actief met de populaire herbicide Roundup, waarmee door toenemende concurrentie steeds minder wordt verdiend. Bayer is via haar CropScience-divisie de tweede grootste speler met gewasbeschermingsmiddelen en heeft juist een wat minder sterke positie dan de Amerikanen met zaden.

Bayer heeft ‘vertrouwen’

Bayer zegt in een reactie ‘erg veel vertrouwen’ te hebben in haar mogelijkheden de transactie te bekostigen. Wat betreft mededingingsvraagstukken zegt Bayer ‘een succesvol track-record te hebben wat betreft het werken met wereldwijde autoriteiten’.

Share this

Afbeelding
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin