Monsanto: nieuwe technologieën broodnodig

23-09-2015 | Laatste update op 15-09 | |
Monsanto: nieuwe technologieën broodnodig

Boeren en tuinders hebben wel degelijk behoefte aan nieuwe technologieën. Niet alleen omdat land- en tuinbouw business is, maar ook om steeds meer en steeds duurzamer te kunnen produceren.

Dat zegt Mark Buckingham, die in Europa het woord voert namens Monsanto, in een interview met Boerderij Ambitie.

Monsanto is de grootste producent van zaden wereldwijd. Het bedrijf is ook een grote speler op de markt voor gewasbeschermingsmiddelen, onder meer door een sterke positie met glyfosaat. Het bedrijf oogst veel kritiek bij burgers, erkent Buckingham. Maar de kritiek is volgens hem onterecht en wordt niet zo breed gedeeld als soms voorgesteld.

‘Burgers denken niet voorbij Europa’

Buckingham vindt dat Monsanto in het verleden ongelukkig heeft gecommuniceerd, maar ziet in onwetendheid. “Het probleem is dat burgers in Europa zich toch weinig bewust zijn van de wereld buiten Europa. In Europa is ruimschoots voldoende voedsel, er is een grote variëteit aan voedsel en deze is kwalitatief heel goed. De prijs van voedsel ging decennialang omlaag. De enige zorg die overblijft: is het voedsel wel veilig?”

‘Geen cultuurhistorisch erfgoed’

De veiligheid is meestal ook gegarandeerd, waardoor nieuwe technologieën niet als noodzakelijk worden gezien. “Men vindt dat er geen probleem is dat opgelost moet worden.” Maar boeren moeten wel geld verdienen, aldus Buckingham. “In Europa wordt helaas op veel plekken de landbouw bijna als cultuurhistorisch erfgoed gezien. Ik reken Nederland niet onder die landen, want in Nederland is men zich juist heel bewust dat landbouw ook business is.”

Lees het hele interview met Mark Buckingham van Monsanto in Boerderij Ambitie die deze week verschijnt

Cees Bron
Jan Cees Bron redacteur ondernemen


Beheer