Doorgaan naar artikel

‘Misschien zitten we in een groeimarkt voor spitskool’

Misschien zitten we in een groeimarkt

Misschien zitten we in een groeimarkt

Het plantseizoen startte bij TB&S in Sint Pancras in week 10. “Een paar dagen later dan gepland, vanwege het donkere weer in de winter”, stelt Michel Timmerman op 20 april vast. De planten waren naar wens; ook de 25 duizend planten die bij Plantenkwekerij Gitzels onder led-verlichting hebben gestaan. “De wortels van die planten waren steviger. Dan mag je verwachten dat ze sneller aan de groei gaan, maar dat kan ik nu onder het vliesdoek niet zien. Het echte voordeel van een betere wortelvorming gaan we ook pas zien in de tijd rond de koolvorming, want pas dan wordt er echt iets van die planten geëist.” De laatste planten onder vliesdoek werden in week 15 geplant.

Humifirst toegevoegd

De bemesting werd uitgevoerd met vloeibare stikstof, omgerekend zo’n 250 kilo zuivere stikstof per hectare. Aan de bemesting met fosfaat en kalium werd Humifirst toegevoegd. “Door de verhouding aan humus- en fulvozuren in dat product verbetert het de opname van fosfor en geeft het een betere benutting van voedingselementen tijdens het groeiseizoen omdat het de bodemstructuur verbetert en zo zorgt voor een betere beworteling.” Kalium werd gegeven in de vorm van Kornkali. Met de onkruidbestrijding startte Timmerman in week 14. De gebruikte herbiciden waren Lentagran plus Lontrel.

Cape Horn en Fado

Omdat het voorjaar nog steeds aan de koude kant is, verwacht de Noord-Hollander eind mei de eerste spitskool pas te kunnen snijden. “Of we moeten op korte termijn een week met flinke temperaturen krijgen, dan kan het gewas de groeiachterstand nog wel inhalen.” De vroegste rassen zijn Cape Horn en Fado.

Vragende markt

Over de afzet vanuit Portugal was Timmerman eind januari nog terughoudend, maar sinds die periode verloopt de afzet naar Nederland ‘volle bak’. “Dat gaat nog een week of vier door. De markt is goed, er is meer vraag dan vorig jaar. Waar dat aan ligt? Misschien is er minder productie in andere landen, misschien zitten we in een groeimarkt. Ik weet het niet precies, maar het is wel goed om te constateren.”

Beheer
WP Admin