Doorgaan naar artikel

Miljoenenproject om iedere plant te volgen in teelt

Foto: ANP

Foto: ANP

Voor het topsectorenproject Precisie Tuinbouw wordt een totaalbudget ingezet van ruim € 3,5 miljoen.

In het project werken 26 partijen samen om in de tuinbouw, in de open lucht én in kassen, teelt af te stemmen op individuele planten. Dat kan met de inzet van sensorsystemen, kunstmatige intelligentie, precisietechniek en management support systemen.

Planten pamperen

Erik Pekkeriet is coördinator van het project en agrorobotica specialist bij Wageningen University & Research. “Als we van iedere plant weten wat nodig is aan input aan bemesting, bescherming en klimaat kunnen we dat ook gaan bieden. Door tussentijds de groei te volgen weten we ook beter wat er uiteindelijk geleverd gaat worden en kunnen we de groei en kwaliteit koppelen aan de klantvraag.”

Foto: ANP

Foto: ANP

Brede opzet

Het project draait om werkpakketten: voor veredeling, hardfruitproductie, slimme glastuinbouw, plantgezondheid en het verspreiden van de opgedane kennis. Zo wordt in het werkpakket, ‘Fruit 4.0’ de groei gevolgd van bloemen en vruchten in de hardfruitboomgaard.

In het werkpakket voor plantenveredelaars worden meetbare kenmerken en kwaliteitsbepalingen geïdentificeerd (fenotypering). In het werkpakket ‘Smart Glastuinbouw’ ontwikkelen onderzoekers en bedrijven technieken om lokale productie, klimaat, stress en ziekten en plagen te kunnen meten. Binnen het programma is een software taskforce opgericht die kennis op dit gebied deelt en software ‘herbruikbaar’ maakt. Alle partners krijgen toegang tot dit deel van de software.

Alles weten over precisielandbouw? Kijk dan eens op futurefarming.com.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin