Doorgaan naar artikel

‘Miljarden van Juncker ook voor Westlandse tuinders’

Image

Het CDA spoort de gemeente Westland en Westlandse banken aan om meer bekendheid te geven aan het Europees Fonds voor Strategische Investeringen(EFSI). Dit door voorzitter Juncker van de Europese Commissie gelanceerde garantiefonds moet voor miljarden aan risicovolle investeringen mogelijk maken.

Met een totaal garantiekapitaal van 21 miljard euro kan de Europese Investeringsbank (EIB) in totaal voor zo’n 60 miljard aan investeringen aangaan. Private investeerders zullen daar, geruggesteund door die overheidsgarantie, naar verwachting wel voor zo’n 300 miljard euro aan kapitaal bij kunnen leggen. In Nederland kunnen bedrijven met projectplannen zich melden bij het Netherlands EFSI Investment Agency (NEIA), bemand door RVO.nl en onafhankelijk voorgezeten door oud bankier en topambtenaar Jeroen Kremers.

CDA-raadslid Karin Zwinkels wil voorkomen dat de tuinbouw achteraan de rij komt te staan, door onbekendheid met dit fonds. De gelden zijn niet per EU-lidstaat noch per sector opgedeeld. Dat maakt de concurrentie groot, maar de mogelijkheden eveneens. “De CDA fractie ziet graag dat dit fonds onder de aandacht gebracht wordt van de Westlandse tuinbouwondernemers”, aldus Zwinkels.

Met name voor het midden- en kleinbedrijf spelen de lokale banken in het traject een grote rol. Zwinkel: “Die lokale banken ontvangen financiële middelen van de EIB om ondernemers leningen te verstrekken.”Het is volgens haar daarom ook een taak van die banken om hun klanten actiever te informeren over de mogelijkheden.

CDA Westland ziet in grote projecten als de ontwikkeling van de Greenport HortiCampus, de permanente herstructurering van glastuinbouw, warmterotonde Leiding over West en aardwarmteboringen, waaronder de garantstelling voor de diepe Trias boring mogelijkheden genoeg om projecten in te dienen.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin