Doorgaan naar artikel

Militairen lastig aan groente en fruit te krijgen

Foto: Canva

Foto: Canva

Militairen hebben een hogere inzetbaarheid als ze gezond eten. Gedragsverandering blijkt maar deels mogelijk op kazernes.

Het ministerie van Defensie liet een strategie ontwikkelen om de militairen in één kazerne aan meer groente en fruit te krijgen. Een team van communicatieadviseurs kwam met twee adviezen. Doe aan nudging, dat betekent een forse sticker van groente en fruit op het dienblad. Dat herinnert de militairen aan een gezonde lunch.

Dit is eerder gedaan via een apart vak voor groente en fruit in boodschappenwagentjes in supermarkten. Deze aanpassing van de dienbladen is gecombineerd met een actiekorting voor rauwkost en handfruit. De aanpak leidde tot een verhoging van de fruitconsumptie. Het verleidde de militairen niet tot de aanschaf van meer rauwkostsalades, ondanks de aantrekkelijkheid van de acties (acties met salade voor € 0,59).

Eén op de zes koopt fruit

Na de ingreep kocht circa één op de zes militairen fruit bij de lunch. Dat was één op de tien. In een controlekazerne zonder die ingreep steeg het aandeel ook naar dit niveau, maar kochten voor de proef al één op de zeven militairen fruit bij de lunch.

Bij rauwkost werd dus geen effect gemeten. Dat kan volgens de onderzoekers ook te maken hebben met de aantrekkelijkheid van de salades in de kantines van de kazernes. Het project is gepubliceerd in het rapport ’Rijk aan gedragsinzichten:over gedragsbeïnvloeding van de gezamenlijke ministeries.

Beheer
WP Admin