Milieukeur groeit stevig in buitenland

14-06-2017 | |
Logo PlanetProof
Logo PlanetProof

Het aantal bedrijven in het buitenland met Milieukeur open teelt ligt op 41 met een (plantaardig) areaal van 1.074 hectare.

Dat is nu circa een kwart van het areaal in Nederland op 1 juni. Dat blijkt uit de nieuwsbrief van Stichting Milieukeur (SMK). Milieukeur moet vooral onder de nieuwe naam Planetproof in het buitenland een groei doormaken.

Groei in Spanje

In de laatste drie maanden zijn zeven nieuwe openteeltgroentebedrijven gecertificeerd, waarvan zes in het buitenland. Deze zaten vooral in de Spaanse regio Catalonië en één in Murcia. Zo werd – naast de teeltbedrijven – ook de afzetpartij Cooperativa Agricola de Cambrils SCCL in Catalonië en Levante Sur in Murcia ingeschreven als Milieukeur(handels)partij.

De groei in het buitenland moet een jaarrond inkoop van Milieukeurproducten mogelijk maken, waardoor de vraag naar Nederlands product ook aangewakkerd wordt, zo verwacht de certificeringsorganisatie.

Forse toename

In de eerste vijf maanden van 2017 is de totale plantaardige areaalgroei bij Milieukeurteelt al groter dan de areaalgroei in 2016. De groei bij open teelten (en gerst) was 21% en bij bedekte teelt 75% met 30 nieuwe bedrijven. Al de bedekte teeltbedrijven (inclusief champignons) die de laatste drie maanden gecertificeerd zijn, komen uit Nederland. Bij open teelten is de groei dus voor een belangrijk deel in het buitenland.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer