Doorgaan naar artikel

Met windmachine in hefinrichting vorst te lijf

Uitgeklapt is de windmachine 6 meter hoog, met een reikwijdte van zo’n 100 meter rondom - Foto: Stan Verstegen

Uitgeklapt is de windmachine 6 meter hoog, met een reikwijdte van zo’n 100 meter rondom - Foto: Stan Verstegen

Op de ExpoSE in Karlsruhe toonde Gebr. Schmidt Werksvertretungen de Zefir-windmachine van Rath Metalltechnik uit Oostenrijk. De Zefir hangt in de hefinrichting van een trekker. De capaciteit is 2 à 3 hectare.

Omdat de Zefir-windmachine van Rath Metalltechnik in de hefinrichting hangt, is deze makkelijk te verplaatsen. Als de machine eenmaal op zijn plaats staat, worden hydraulisch twee steunen uitgeklapt. Er is een trekker van 3,5 ton en 100 pK voor nodig en die zorgt tevens voor de aandrijving. Volgens Gebr. Schmidt Werksvertretung uit Erfurt, die met de Zefir op de ExpoSE in Karlsruhe stond, is dat ook een voordeel ten opzichte van een vaste opstelling, waarbij de motor het grootste gedeelte van het jaar buiten werking is. Afhankelijk van de vorst en de omstandigheden is windmachine goed om 2 tot 3 hectare tegen vorst te beschermen.

Lucht van bovenaf

Uitgeklapt is de windmachine 6 meter hoog, met een reikwijdte van zo’n 100 meter rondom. Ingeklapt is de hoogte 2,5 meter. De draaiing kan van 360 graden rotatie worden omgezet in sectierotatie. De lucht wordt van bovenaf aangezogen. Daardoor blijft de aangezogen lucht wat hoger van temperatuur dan bij verticaal aanzuigen van lucht. Immers, de lucht boven de turbine wordt ook al opgewarmd. De uitblaasrichting is hydraulisch tot 25 graden in alle richtingen te veranderen. De machine weegt 1.210 kilo. De investering komt op € 35.000, exclusief btw.

Bekijk meer

Delen

Stan Verstegen
Stan Verstegen

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin