Doorgaan naar artikel

Vorstovens tegen nachtvorstschade fruit

Wie niet kan beregenen, moet stoken. Daar bedacht Wiesel de Frost Oven (vorst-oven) voor.

Op fruitbedrijven met onvoldoende water voor beregening of in fruitteelten, zoals kersen, waar het gewas niet goed tegen beregenen kan, is nachtvorstschade met vuurpotten een alternatief. De vuurpot nieuwe stijl is de Frost Oven.

In deze vorst-oven kunnen telers briketten van hout of turf of eigen gedroogd snoeihout stoken om in nachtvorstnachten de temperatuur te verhogen. Volgens leverancier FruitSecurity warmen turfbriketten de boomgaard 2 tot 3,5 graden op in een straal van 2,5 meter. Hout kan de temperatuur zelfs 2 tot 5 graden verhogen.

De ovens kunnen behalve op de grond ook aan palen, met als voordeel dat ze niet heen en weer gesleept hoeven worden. - Foto: FruitSecurity

De ovens kunnen behalve op de grond ook aan palen, met als voordeel dat ze niet heen en weer gesleept hoeven worden. – Foto: FruitSecurity

Snoeihout minder lang en heet

De totale brandtijd loopt op tot 6 uur bij 20 kilo vulling en bijvullen tijdens het branden als de vorst langer aanhoudt, is mogelijk. Met snoeihout is de temperatuurontwikkeling minder lang en minder stabiel.

De rookontwikkeling bij het branden van de ovens is wel iets om in de gaten te houden. - Foto: FruitSecurity

De rookontwikkeling bij het branden van de ovens is wel iets om in de gaten te houden. – Foto: FruitSecurity

Niet ’s nachts slepen

De Frost Ovens worden gefabriceerd in roestvrij staal met een gemiddelde levensduur van twintig jaar. De ovens kunnen gevuld aan elke paal blijven hangen tot een volgende brandronde. Dat heeft als voordeel dat er niet ’s nachts gesleept hoeft te worden. De ovens kosten tussen € 23,50 en € 31,50 per stuk.

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin