Doorgaan naar artikel

Met de schrik vrij

De afgelopen dagen heb ik een rondgang gemaakt bij vollegrondstelers in Murcia.

Zij vertelden met de schrik te zijn vrijgekomen wat betreft de Ehec-crisis. Gisteren meldde de Spaanse Minister van Landbouw dat het land 80 miljoen euro schadevergoeding eist van Europa als gevolg van de exportstop medio juni. En ook dat deze vergoeding niet alleen ten gunste van komkommer, paprika, sla en courgette zou moeten komen: ook de export van (water)meloenen, etc. had tenslotte fors geleden onder vooral het sluiten van de Russische markt. De door Brussel toegezegde 210 miljoen euro zou hierdoor ontoereikend zijn.

Mocht het geld uit Brussel ontoereikend zijn, dan zou de Spaanse overheid bijpassen tot 70 procent van de geleden schade, zo valt te lezen in de Spaanse pers, al moet je uiteindelijk nog maar zien of die over de brug komt. Maar wat is die geleden schade dan precies? Dat lijkt me een rekbaar begrip en daar weten de Spanjaarden normaal gesproken wel raad mee.

De paprikateelt in Murcia werd in juni vol geraakt door de exportstop. Eind mei, begin juni lag de productie met 1.400 hectare op volle kracht en dan moet juist het geld verdiend worden. Dat lukte ook voor de crisis maar matig, waardoor traditionele afzet naar de lokale industrie, a 25-27 cent per kilo zich als optie aandiende. Vanwege de Ehec-crisis werd de opkoopprijs op 44 cent vastgesteld. Nog steeds geen prijs waarvoor de handen op elkaar gaan, maar wel een stuk hoger dan de prijs die elk jaar in de industrie betaald wordt. Ik mag hopen dat de opgekochte paprika’s uiteindelijk alsnog in de industrie belandt zijn en niet voor een kudde schapen.

De vollegrondstelers in Murcia hebben dus weinig schade geleden, zo vertelden ze opgelucht. Toen de problemen uitbraken was de sla van het veld en de meloenenoogst nog niet opgestart. De meloenen worden momenteel in grote hoeveelheden aangeleverd bij de bedrijven rond Torre Pacheco etcetera. De prijzen zijn “waardeloos”, maar dat zou geen gevolg zijn van Ehec, maar meer van de geringe consumptie in Europa vanwege het matige weer. Alles is dus weer bij het oude in Murcia.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin