Doorgaan naar artikel

Megafusie supers Ahold en Delhaize dichterbij

De Belgische mededingingsautoriteit BMA is onder voorwaarden akkoord met de fusie van Ahold en Delhaize.

De twee supermarkten moeten wel 13 vestigingen verkopen aan een concurrent die zowel het geld als de expertise heeft om ze goed te exploiteren. Het samengaan van het grootste Nederlandse en tweede grootste Belgische supermarktconcern is daarmee een stap dichterbij.

Ahold sluit 8 zaken, Delhaize 5. Ook ziet Ahold af van de opening van enkele nieuwe winkels in België.

Nu de Belgische toezichthouder akkoord is gegaan, zijn in Europa alle mededingingsautoriteiten akkoord. Ahold en Delhaize zijn nauwelijks in dezelfde plaatsen actief en zijn samen ‘slechts’ de vierde grootste supermarktketen van Europa.

Ogen nu gericht op toezichthouder VS

De ogen worden nu gericht op de Amerikaanse toezichthouder. Ahold is in Nederland bekend als moederbedrijf van Albert Heijn, maar is net als Delhaize ook erg groot in de VS. Veel zorgen over Amerikaanse toestemming zijn er niet, omdat de twee bedrijven nauwelijks in dezelfde plaatsen actief zijn. De keten wordt ook niet groter dan de nummer 5 in de VS.

Aandeelhouders akkoord

Recentelijk gingen ook de aandeelhouders van beide supermarktketens met overgrote meerderheid akkoord met de fusie. De gezamenlijke omzet van de bedrijven komt uit op €54 miljard. De twee ketens hopen door hun inkoopmacht te bundelen betere inkoopvoorwaarden te kunnen afdwingen.

Ook hopen de bedrijven door samen te gaan te besparen op ondersteunende diensten, en hun budget voor productontwikkeling te vergroten.

Share this

Afbeelding
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin