Doorgaan naar artikel

Schade in groenteketen na staking AholdDelhaize België

In België zorgen gesloten winkels van Delhaize en een blokkade van het distributiecentrum voor vers in Zellik voor schade bij leveranciers.

In de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 maart werd een blokkade bij het distributiecentrum voor verse voeding in Zellik onderbroken. Afgelopen week staakte het personeel daar ook. Het is een van de distributiecentra waar Bakker Belgium (onderdeel van Bakker Barendrecht/Greenyard) een groot deel van de groente en fruit voor Delhaize levert.

De staking en blokkade was een volgende stap in het dispuut tussen personeel van winkels van Delhaize en het hoofdkantoor van AholdDelhaize. De keten wil 128 Delhaize-winkels overdoen aan zelfstandige ondernemers en zo doorgaan onder de vlag van Delhaize. Het personeel vreest dat de arbeidsvoorwaarden minder aantrekkelijk worden hierdoor. Van de 128 winkels hielden er zaterdag 96 de deuren dicht, meldt Delhaize.

Greenyard meest getroffen groenteleverancier

Doordat winkels gesloten blijven, annuleren ze partijen. Greenyard lijkt het meest getroffen als exclusieve leverancier voor een belangrijk deel van het assortiment. Het bedrijf was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Ook REO Veiling in Roeselare moest de afgelopen weken regelmatig partijen ompakken en zo een ander kanaal opzoeken. “Dat ompakken brengt tijdsverlies, kwaliteitsverlies en waardeverlies mee voor de producten”, zegt directeur Dominiek Keersebilck van REO veiling. “Het waardeverlies van de producten, het overaanbod van niet afgenomen producten, de logistieke kost en het ompakken, kost zeker tien- tot honderduizenden euro’s.” Keersebilck zei dat in het VRT-Journaal.

Staking heeft effect op hele versketen

De verstoring in de keten gaat breder. Gino Van Ossel , professor Retail aan de Vlerick hogeschool, zegt dat de acties op de hele keten effect hebben. Andere supermarkten kunnen die tekorten bij Delhaize niet zomaar opvangen, zegt hij tegen VRT. “Consumenten die dit horen, gaan bij de concurrentie winkelen. Maar je moet weten dat Delhaize ongeveer een kwart verkoopt van alle verse voeding die in België in supermarkten gekocht wordt. De concurrentie kan niet zo snel schakelen.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin