Doorgaan naar artikel

Markt: Krapte en acties stutten aardbeienprijs

Op de donderdagse veilingen liepen prijzen voor aardbeien opnieuw op. Een gat in de productie werkt langer door met supermarktacties.

De veiling bij The Greenery liet donderdag een kleine aanvoer zien uit de beschermde teelt en vollegrond. Dat bracht bij beide gunstige prijzen op de klok als kon de prijs voor beschermde teelt na een hoge aanvangsprijs dat niveau niet helemaal volgen. Zo schommelde de prijs rond de € 3 per pond.

Oplopende middenprijs

In België is het verloop van de veiling niet duidelijk, maar de prijzen konden iets hogere niveaus bereiken tot boven de € 3,50 per pond. Ook prijzen ruim onder de € 3 kwamen tot stand, waardoor naar verwachting de middenprijs zo rond de € 6 per kilo bedraagt voor de betere partijen. De afgelopen weken waren de uitbetaalprijzen in België al opgelopen van rond de € 3 in week 27 tot € 4 per kilo vorige week. Deze week komt daar ongetwijfeld weer een stap bovenop.

De krapte in de productie wordt gevoeld in Nederland, België, maar ook in Noord-Frankrijk, blijkt uit verslagen van de Franse groothandelscentra. Daardoor is er internationaal meer vraag op dit moment. Het gat op de aanvoermarkt lijkt het gevolg van een snellere oogstontwikkeling tot twee weken geleden. Het lijkt erop dat dit aanvoer nog niet snel veel ruimer wordt, laat Hoogstraten weten op basis van aanbodsprognoses van telers.

Veel zuiging door acties in het schap

De ontstane krapte valt samen met nieuwe acties bij supermarkten. In Nederland brengt Jumbo vanaf deze week een maand lang twee bakken van 400 gram voor € 5. Hier kan een gunstige werking van uitgaan op de dagmarkt, mogelijk ook bij de veiling van The Greenery. Andere ketens als Marko, Jan Linders en Nettorama brengen ook 400-grams verpakkingen in de actie.

Ook in België kiest een grote keten (Delhaize) de prijsaanval. Twee bakken aardbeien van 500 gram voor de prijs van één (€ 3,99). Wat opvalt: De aardbeien van Delhaize hebben een NutriScore A. Het product wordt daarmee gepromoot in prijs en in voedingswaarde. NutriScore wordt ook voor Nederland uitgewerkt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin