Doorgaan naar artikel

Meerderheid zegt nee tegen PT

Image premium

Telers en vooral handelaren in de tuinbouw hebben in meerderheid nee gezegd tegen het Productschap Tuinbouw. Die uitslag van de door het PT zelf gehouden ondernemerspeiling is hard aangekomen bij het productschapbestuur. Voorzitter Bart Bruggeman: “Het werd even stil.”

CNV’er Bart Bruggeman is vorod e tweede keer in drie jaar tijd interim-voorzitter van het Productschap Tuinbouw. In 2008 viel hij in toen Dirk Duijzer het PT verruilde voor de Rabobank. Nu vult hij het voorzitterloos tijdperk tussen Tjibbe Joustra en de op 1 juli aantredende Agnes van Ardenne. Toen en nu liggen de productschappen onder vuur.

“Het resultaat van de peiling is hard aangekomen bij het bestuur. Vooral de slechte waardering van de manier waarop besluitvorming plaatsvindt is iets waar het PT absoluut een moderniseringsslag op moet maken. Het werd stil in de bestuurskamer toen we de uitslagen vernamen. Twee jaar geleden was de uitslag van een soortgelijk onderzoek al niet best, met een rapportcijfer van 5,2. En dan nu een 4,8. Dan heb je het over een fundamenteel probleem.”

Wat moet er veranderen?
“Gebleken is dat de kennis over hoe besluitvorming binnen het PT in zijn werk gaat wel is toegenomen, maar de waardering van die besluitvorming níét. Dus moeten we toe naar nieuwe vormen van besluitvorming. En we zullen nu per sector gaan kijken wat er moet gebeuren. Welke taken moet het PT collectief blijven doen en wat kan er privaat? Ook zal voor sommige sectoren naar de opt out regeling gekeken moeten worden.”

Hoe werkt die opt out regeling?
“Dat is een mogelijkheid die al heel lang open staat voor sectoren. Als er geen draagvlak meer is voor collectieve deelname aan het schap, dan kan men er uit stappen. De besluitvorming daarover gebeurt tot nu toe langs de lijnen van bestuurlijke vertegenwoordiging van dragende organisaties.”

De oude manier van besluitvorming dus, die zo slecht gewaardeerd wordt…
“Inderdaad, daar moeten we het nu nog mee doen. Maar het is de verantwoordelijkheid van alle bestuurders van het PT deze uitkomsten bloedserieus te nemen. En als een sector dat niet doet, om daar ook geen genoegen mee te nemen. We moeten n u niet verzanden in allerlei verzachtende interpretaties van de uitkomsten. Nee, dit is het. Hiermee gaan we ook naar de politiek. Het moet anders. En voor sommige sectoren geldt misschien zelfs dat het gaat stoppen.”

Er komen eind van de zomer sectorbijeenkomsten om de resultaten van de ondernemerspeiling verder te bespreken. Tegen die tijd zijn de uitkomsten per deelsector volledig uitgewerkt en is beter bekend welke delen van de tuinbouw nog positief zijn over bepaalde activiteiten. In welke samenstelling de sectoren hun zegje mogen doen is nog niet bekend.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ton van der Scheer
 

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin