Meer winst groentezaden Monsanto

07-04-2017 | Laatste update op 13-09 | |
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

Met een iets lagere omzet in groentezaden haalde Monsanto afgelopen zes maanden meer winst.

Dat blijkt uit het halfjaarbericht van de zaden- en middelenreus uit St. Louis (VS). In Nederland zijn de merken Seminis en De Ruiter belangrijk voor de wereldwijde groentezadendivisie van Monsanto. Seminis® is het merk voor groenten die buiten of in onverwarmde kassen worden geteeld, De RuiterTM voor groenten uit verwarmde kassen en onderstammen.

De omzet van de groentezadendivisie daalde van $330 miljoen in 2016 (€310 miljoen) naar $324 miljoen (€304 miljoen) afgelopen halfjaar. De brutowinst steeg van $136 miljoen (€127 miljoen) naar $168 miljoen (€158 miljoen) afgelopen halfjaar, met name in het eerste kwartaal. In 2015 lag de brutowinst en de omzet van deze divisie hoger (€148 miljoen brutowinst en een omzet van de groentezaden van €346 miljoen).

Winst gestegen naar $1,4 miljard

In totaal zag Monsanto door sterke verkopen van mais- en sojazaad het afgelopen kwartaal de winst oplopen van $1,1 miljard (€1,03 miljard) naar $1,4 miljard (€1,32 miljard). Topman Hugh Grant zegt in een verklaring dat het bedrijf een excellent eerste halfjaar en een sterk tweede kwartaal achter de rug heeft op een nog altijd lastige landbouwmarkt.

In de pesticidenmarkt is het bedrijf vooral groot met de herbicide Roundup. De brutowinst met pesticiden is in het afgelopen kwartaal sterk toegenomen ten opzichte van een jaar eerder.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer