Doorgaan naar artikel

Meer NOW-steun tuinbouwtechniek dan teelt en handel

Bouw van kassen. - Foto: Misset

Bouw van kassen. - Foto: Misset

Tuinbouwtechniekbedrijven vragen meer NOW-steun aan dan teelt en handel in de coronacrisis.

Dat blijkt uit gegevens van uitkeringsinstantie UWV van de vierde en vijfde openingstermijn in 2021. De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) ondersteunt ondernemers met personeel die door de coronacrisis in een bepaalde periode omzet verliezen. De openingstermijnen voor de vierde en vijfde NOW-aanvraagrondes waren begin en midden 2021. UWV publiceert achteraf de namen en bedragen van ontvangers van het voorschot. Het eindbedrag kan daarvan afwijken.

Steun voor techniekbedrijven

Een handmatige selectie van tuinbouwgerelateerde bedrijven laat zien dat techniekbedrijven de meeste NOW-steun aanvragen. Het gaat om kassenbouwers als KUBO, maar ook om belichtingsbedrijf Hortilux, installatiebedrijven en turnkey bouwers van kassen en systemen. In totaal vroegen de techniekbedrijven in de vierde en vijfde openingstermijn opgeteld ruim € 3 miljoen aan.

Ook tomatenbedrijven vragen NOW

Bij teelt is het aangevraagde bedrag over deze twee NOW-periodes € 2,6 miljoen. Het grootste deel van de aanvragen is afkomstig van Koppert Cress, het bedrijf dat door de specialisatie op horeca een forse omzetschade leed sinds 2020. Opvallend is dat ook enkele tomatenbedrijven in de vijfde openingsronde een beperkt bedrag aan NOW-steun aanvroegen.

Bij handel werd in die periodes € 2,45 miljoen aangevraagd. Net als bij teelt is een grote horecaspecialist als Van Gelder de belangrijkste aanvrager voor noodsteun.

Beheer
WP Admin