Doorgaan naar artikel

Meer mankracht voor falende NVWA

Image

Minister Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Dijksma (Landbouw) grijpen stevig in bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De slecht functionerende dienst reorganiseert en krijgt meer mankracht.

De toezicht- en handhavingscapaciteit van de NVWA wordt uitgebreid door structureel meer mensen in te zetten, met name inspecteurs en dierenartsen. Op die manier moeten voedselschandalen zoals met het paardenvlees en de biologische eieren beter worden voorkomen. Het gaat om 125 arbeidsplaatsen in 2014, oplopend tot 155 in 2018. Daarnaast gaat de organisatie de keuring en toezicht aanpakken omdat het huidige systeem met privaat en publieke controles te kwetsbaar is. Het systeem voldoet met name op fytosanitair en veterinair gebied niet altijd aan de Europese eisen.

Het kabinet stelt structureel 33 miljoen euro extra beschikbaar voor de NVWA. Daarnaast wordt de komende drie jaar 34 miljoen euro extra geïnvesteerd. Het bedrijfsleven moet 10 miljoen euro bijdragen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma constateert dat de NVWA op dit moment niet volledig in staat is om haar taken goed uit te voeren. “Dat is een onwenselijke situatie”, aldus Dijksma. Eerder dit jaar al stelde de Rekenkamer dat de fusie van de oude VWA (voorheen keuringsdienst van Waren vallend onder het ministerie van Volksgezondheid) met de Algemene Inspectiedienst en de Plantenziektekundige Dienst (van Landbouw) op een regelrechte mislukking is uitgelopen.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin