Doorgaan naar artikel

Meer faillissementen in teelt als noodfonds nu stopt

Foto: Fotopersburo Dijkstra

Foto: Fotopersburo Dijkstra

Er dreigen alsnog veel tuinbouwbedrijven failliet te gaan zonder verlenging van de steunmaatregelen voor de tuinbouw. Dat zegt Jaap Bond, voorzitter van de regiegroep van de crisisorganisatie Coronacrisis Tuinbouw.

Bond pleit voor verlenging van de noodmaatregelen, zoals ook met andere maatregelen gebeurt. Hij doet de oproep aan minister Carola Schouten. Zij zei donderdag in het debat over de coronamaatregelen niet van plan te zijn de steunmaatregelen te verlengen. Eerder zei de minister de ontwikkeling in de verschillende sectoren nog nauw te volgen, maar 11 juni zei ze dat markten in de tuinbouw voldoende herstellen. Van het fonds van € 600 miljoen is voor € 156 miljoen aan steun aangevraagd.

Moeilijkste periode komt nog

Bond schat die marktontwikkelingen in de tuinbouw anders in. “Vergis je niet, het overgrote deel van de schade dragen ondernemers zelf, ondanks de steunmaatregel! Daarnaast is voor afzetmarkten als horeca en catering voor groentetelers nog geen sprake van herstel. Dit geldt ook voor een aantal bestemmingen voor sierteeltproducten. Voor andere producten komt de moeilijkste periode nog, terwijl de productie in onze cyclische sector gewoon doorgaat.”

Praktisch behandelen

In het debat stelde Schouten dat ze er niet voor voelt om het geld dat overblijft uit het noodfonds van € 600 miljoen uit te smeren naar andere bedrijven. Ook aanpassing van het plafond van steun ziet ze niet zitten. Wel kondigde ze een versoepeling van de eis om aan horeca te leveren aan. Die is verlaagd van 75 naar 60% van de omzet. In het debat kwam het niet aan de orde, maar de minister lijkt genegen praktisch om te gaan met beoordeling van die 60%-norm, zo melden bronnen. Telers kunnen dat vaak moeilijk aantonen, omdat veel partijen meerdere keren verkocht worden, voordat ze terechtkomen bij horecaklanten.

Beheer
WP Admin