‘Meer Europese Unie en klimaathysterie’

10-04-2021 | Laatste update op 03-08 | |
Doelman
Bert Doelman courgetteteler
Foto: ANP
Foto: ANP

Eerder heb ik in mijn column al aandacht gegeven aan het feit dat voor de afzet van gele courgette en courgette fleur het van groot belang is dat de horeca weer opengaat. Dat gaan we alleen bereiken als we volop gaan vaccineren. Maar dat schijnt voor deze demissionair regering een te grote opgave te zijn, ze kunnen het gewoon niet aan.

Onze regering onder leiding van Mark Rutte weigerde in april vorig jaar te investeren in de ontwikkeling van een coronavaccin van de universiteit van Oxford. Kort daarna ging deze universiteit in zee met Astra Zeneca en Nederland haakte af. Hoe dom, anders hadden we veel meer vaccins tot onze beschikking gehad, immers wie betaalt, bepaalt.

Planning

Dan waren we al uit de lockdown geweest en was het openbare leven weer op gang gekomen. Of niet? Want ook nu, begin april, worden er nog halsoverkop studenten geneeskunde gevraagd om te helpen met de vaccinatie. Wat een planning!

Nu had ik gedacht dat deze regering met de laatste verkiezingen wel een afstraffing verdiende, echter twee coalitiepartijen wonnen zetels. Alleen het CDA verloor wat zetels, het is aan Pieter Omtzigt te danken dat ze niet halveerde.

Aan Pieter Omtzigt te danken dat CDA niet halveerde

Sterker D66

Dus het zal er wel op neer komen dat de huidige coalitie wordt voortgezet, met een sterker D66. Die partij zal tijdens de onderhandelingen een grotere inbreng eisen, wat inhoudt meer Europa, meer klimaathysterie en minder agrariërs.

Trouwens de formatie gaat ook niet echt soepel, het lijkt wel op de aanpak van de coronacrisis. Ik ben benieuwd of we eerder uit de lockdown zijn of dat we eerder een kabinet hebben? Met de huidige bewindslieden kan het beide nog wel een poosje gaan duren.

Meer over


Beheer