Doorgaan naar artikel

Matig weer gunstig voor prijs andijvie

Foto: Joost Stallen premium

Foto: Joost Stallen

Het afnemende aanbod andijvie in augustus deed de prijs goed. Dit geldt voor het aanbod voor de klok. Tot half juli was het precies andersom: veel aanbod en een belabberde vraag. Gezien de weersontwikkeling is te verwachten dat deze prijs overeind blijft.

Het afgelopen voorjaar was gezien de weersomstandigheden ideaal: het plantwerk liep als een zonnetje, zo ook de oogst. Met een achterblijvende vraag, mondde dit tot ver in de zomer uit in een dramatische prijs, zowel voor de vrije andijvie als voor de andijvie op contract.

Het hete weer in augustus trok het beeld volledig de andere kant op door teeltproblemen en een in verhouding krachtiger vraag. Dat is nu weer achter de rug en geldt ook voor de prijs die in de tweede augustus soms boven de euro per kilo uitkwam.

Momenteel zit de prijs voor andijvie net boven de kostprijs. Dat is niet van invloed op de andijvie die voor contract weg gaat, maar wel het aandeel dat voor de daghandel op de markt komt. Dat is sowieso gunstig voor telers met een flink aandeel vrij product, maar ook voor telers die na het volmaken van hun contract nog over andijvie beschikken.

Weer zet rem op groei

Telers rekenen erop dat de huidige prijs overeind blijft en zelfs oploopt, daarbij kijkend naar de weersomstandigheden. Die zijn met matige temperaturen en overmatig veel neerslag precies tegengesteld aan die van vorig jaar. Toen ontwikkelde de maand september zich tot een ideale groeimaand, waarin niets mislukte en allerlei gewassen zonder uitglijders de eindstreep haalden.

De huidige plantingen staan er weliswaar netjes bij, maar van een voortvarende groei is geen sprake. Gezien de tijd van het jaar wordt de kans kleiner dat zich alsnog een inhaalslag voltrekt. Dat houdt het aanbod in bedwang. Bovendien ligt het niet voor de hand dat veel telers – met de prijs van het begin van het seizoen nog in het geheugen – in het najaar extra areaal bijplanten.

Prognose: aanbod beperkt, prijs positief.

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin