Doorgaan naar artikel

Markt: Weekprijs groenten zakt naar niveau 2019

Belgische weekprijzen voor groenten tonen aan dat veel prijzen dalen naar het niveau van 2019 of eronder.

In week 17 daalden de weekprijzen van 7 van de 12 groenteproducten in een overzicht. Voor 5 van die 12 producten (zie tabellen) is de prijs onder het niveau van 2019 gezakt (week 17). Dat blijkt uit Belgische veilingdata.

Bij glasgroenten zakten vorige week prijzen wat weg voor losse tomaten, aubergine, rode paprika en komkommer. De volumes uit de kassen zwellen aan. Voor kropsla en voor paprika lagen de prijzen nog boven het niveau van 2019. Paprika profiteerde nog van krapte door een overgang in het Spaanse aanvoerpatroon. Bij kropsla steeg de prijs in week 17 naar € 0,59 en blijft meer dan het dubbele van de prijs van vorig jaar.

Prijzen speciale slasoorten onder druk

De speciale slasoorten blijven in prijs sterk onder druk staan door de horecastop vanwege de coronocrisis. Daardoor wordt in België nu de productie lollo rossa wat ingeperkt met een vergoeding uit de GMO-subsidieregeling. De gewone kropsla is wel duur en profiteert mogelijk van de grotere thuisconsumptie.

Prijs komkommer ronduit zwak

Het slechtst is de marktsituatie bij komkommer waar in vier van de laatste vijf weken nu een uitbetaalprijs van ruim onder de € 0,10 is genoteerd. Dat leidt bij telers tot een achterstand in verdiensten per vierkante meter van zeker enkele euro‘s.

Deze week lijkt de prijs voor komkommer wel te herstellen door een rustiger aanvoerpatroon. Ook aubergine is aantrekkelijker geprijsd begin deze week.

Bij asperges zakten prijzen in week 17 naar het niveau van 2019. De productie is daar ook op stoom gekomen. Courgette en witlof daalden eveneens richting het prijspeil van 2019. Bij courgette is de aanvoer ook gegroeid. Uitzonderingen op de prijsdaling zijn bloemkool en prei. Van deze producten steeg de weekprijs iets.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin